Now Reading:
Unatoč negativnim tržišnim trendovima, koprivnički prehrambeni div zadržao rast i svojim radnicima povećao plaće
Full Article 3 minutes read

Unatoč negativnim tržišnim trendovima, koprivnički prehrambeni div zadržao rast i svojim radnicima povećao plaće

podravka

U prvih devet mjeseci 2022. Grupa Podravka uspješno se nosila s tržišnim izazovima, koje je generirala pandemija koronavirusa a višestruko uvećala agresija na Ukrajinu, čije se posljedice ogledaju u snažnom i kontinuiranom rastu cijena svih sirovina, ambalaže i energenata, priopćili su iz koprivničkog prehrambenog diva.

U devet mjeseci ove godine Podravka je ostvarila rast prihoda od 329,1 milijun kuna, odnosno 9,7 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Investicijski ciklus u punom je zamahu pa su kapitalne investicije na razini Grupe u prvih devet mjeseci iznosile 294,5 milijuna kuna, što je gotovo tri puta više nego u istom razdoblju lani kada su iznosile 103,7 milijuna kuna.

Operativna dobit prije amortizacije u ovom je razdoblju bila viša za 5,7 posto, a neto dobit za 3,8 posto u odnosu na prva tri tromjesečja 2021. No, uspoređujući treće tromjesečje 2022. s istim razdobljem 2021., vidljiv je pad neto dobiti u segmentu Prehrane, što je izravna posljedica uvjeta poslovanja koji su dodatno pogoršani uslijed rasta cijena sirovina, ambalaže i energenata. Naime, troškovi sirovina, ambalaže i energenata u segmentu Prehrane bili su 269 milijuna kuna ili 25,3 posto viši nego u devet mjeseci prošle godine.

-Uvjeti poslovanja u prvih devet mjeseci bili su daleko izazovniji nego smo to očekivali početkom godine, zbog čega smo snažno fokusirani na optimiziranje svih vrsta troškova i održavanje volumena prodaje. U proteklom smo razdoblju kroz aktivno upravljanje zalihama, prodajnim cijenama i povećanjem efikasnosti proizvodnje djelomično amortizirali rast cijena sirovina, ambalaže i energenata te tako uspjeli zadržati rast. Osobito sam zadovoljna da smo u tako izazovnim okolnostima još krajem ožujka našim radnicima povećali i plaće. Ipak, važno je naglasiti kako rezultati ostvareni u prvih devet mjeseci ne odražavaju ono što nas očekuje na godišnjoj razini. Najteži udar rasta troškova tek nas očekuje u četvrtom kvartalu, što će zasigurno utjecati na ukupan rezultat za ovu godinu – komentirala je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, dodajući da usprkos tome kompanija nastavlja s realizacijom svih svojih strateških planova koji uključuju značajne investicije i poboljšanje uvjeta rada.

Sukladno strategiji razvoja, provođenje investicijskog ciklusa u punom je zamahu, o čemu svjedoče investicije dovršene tijekom posljednja tri mjeseca. Puštena je u pogon nova linija u Tvornici Koktel peciva, vrijedna 30 milijuna kuna, a dovršeni su i radovi na sunčanoj elektrani koja je trenutno najveća integrirana sunčana elektrana u Republici Hrvatskoj.

Također, klimatizirani su proizvodni pogoni i dovršena je cjelovita energetska i informatička obnova poslovnog sjedišta vrijedna 104,5 milijuna kuna, čime su značajno poboljšani uvjeti rada velikog broja zaposlenika. Dovršena je i digitalizacija proizvodnje u Tvornici juha i Vegete, instaliranje nove linije u Varaždinu, vrijedne 40 milijuna kuna, u završnoj je fazi, a početkom listopada započeli su građevinski radovi na proširenju Tvornice juha i Vegete. To ulaganje, vrijedno 104,8 milijuna kuna, prvo je ulaganje u izgradnju novih proizvodnih pogona Prehrane u Koprivnici nakon 15 godina, a donijet će i otvaranje novih radnih mjesta.

Tijekom rujna započelo je i obilježavanje 75. godišnjice Podravke te je Uprava kompanije donijela odluku da se tim povodom, umjesto velikih svečanosti, zaposlenicima isplati posebna nagrada u iznosu od 750 kuna. A rezultati provođenja investicijskog ciklusa doprinos su toj velikoj obljetnici te ulog u budući razvoj Podravke.

www.sjever.hr / podravka.hr
31.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.