Now Reading:
Kradljivci vozila koriste novu taktiku – na meti im je posebno jedna vrsta vozila
Full Article 2 minutes read

Kradljivci vozila koriste novu taktiku – na meti im je posebno jedna vrsta vozila

U svrhu daljnjeg transporta ukradenih vozila, kriminalne skupine diljem Europe sve se više okreću rastavljanju vozila na dijelove, a na meti su im kamperi i brodski motori, objavili su iz Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu – Frontex, a prenosi Poslovni dnevnik.

Ravnateljstvo policije u ponedjeljak je priopćilo kako su službenici za provedbu zakona iz 23 europske zemlje bili uključeni u operaciju “Zajednički akcijski dani (JAD) Mobile 5”, usredotočenu na otkrivanje ukradenih vozila i autodijelova, ali i na krijumčarenje ljudi te s tim povezano krivotvorenje isprava.

Akcija se u listopadu provodila 12 dana uz pojačanu provjeru na nekoliko lokacija duž vanjske granice EU, a rezultirala je zapljenama 522 ukradena vozila i raznih autodijelova te brodskih motora, kao i razotkrivanjem četiri tzv. ilegalne radionice u kojima su se otuđena vozila brzo rastavljala na dijelove koji se zatim mogu prokrijumčariti preko granica.

Kako navodi Poslovni dnevnik, ove je godine Frontex također koristio mobilne timove u Hrvatskoj s tehničkom opremom za otkrivanje ukradenih vozila. Utvrđeno je da su se usred pandemije, zbog zatvaranja granica, kriminalne skupine koje se bave krađom vozila diljem Europe okrenule rastavljanju vozila na dijelove, kako bi ih lakše prebacili preko granica.

– Vozilo otuđeno ispred nečije kuće u 20 sati može završiti rastavljeno na dijelove samo četiri sata kasnije – tada će mu biti puno teže ući u trag – poručio je Marcin Skowronek, Frontexov stručnjak, prenosi Poslovni dnevnik.

Uslijed sve većeg interesa među putnicima koji žele izbjeći letove, kamperi su postali omiljena meta kradljivaca vozila, kao i brodski motori jer se zbog manjka brodova na tržištu mnogi koriste za prijevoz migranata, primjerice preko La Manchea, piše Poslovni dnevnik.

www.sjever.hr / www.poslovni.hr
31.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.