Now Reading:
Srednja škola Prelog zlatna na najprestižnijem natjecanju u Italiji
Full Article 2 minutes read

Srednja škola Prelog zlatna na najprestižnijem natjecanju u Italiji

U talijanskom Senigalliju održana je 35. godišnja skupština Europskog udruženja škola u hotelijerstvu (AEHT) u sklopu koje je održano i međunarodno natjecanje u 11 gastronomskih i turističkih disciplina. Prestižno europsko natjecanje okupilo je rekordnih 400 sudionika iz 24 države.

Domaćin natjecanja bio je Državni stručni institut za hotelske usluge, ugostiteljstvo, trgovinu i turizam Senigallia Alfredo Panzini. Na spomenutom natjecanju Hrvatska je osvojila 10 medalja, od čega su dvije otišle u Prelog.

Kuhar Karlo Gracin Šardi natjecao se u disciplini kuharskog desetoboja/Dechatlonu i osvojio zlatnu medalju, dok je pak hoteljerki Emi Kos koja se natjecala u disciplini Poslovanje recepcije hotela /Front Office, pripala brončana medalja. Natjecanju u disciplini koktela prisustvovala je i hotelijerka Ivana Hansderfner osvojivši u konačnici četvrto mjesto i ono najvažnije, ogromno iskustvo i privilegiju za sudjelovanje na ovakvom grandioznom natjecanju. Na natjecanje srednjoškolaca putovala je i nastavnica Anica Naranđa, mentorica u Dechatlonu.

Učenik 3. razreda kuhara Karlo Gracin Šardi u okviru svoje discipline Dechatlon bio je u tročlanom timu s još jednim natjecateljem iz Švedske te natjecateljem iz Nizozemske. Unutar 120 minuta morali su pred međunarodnim sucima i publikom napraviti 10 kulinarskih komponenti, pri čemu je dio namirnica bio unaprijed poznat, a drugi dio se na licu mjesta vadio iz „košarice izazova“.

Same kreacije i recepture morali su osmisliti sami, dan ranije tijekom brifinga sa sucima koji su odredili sastav timova. Trebalo je odraditi puno posla u malo vremena, a stvar se dodatno zakomplicirala kada je jedan od Šardijevih partnera, odmah na početku natjecanja, imao nezgodu s nožem, zbog čega se dalje nije mogao natjecati. Tako je među 12 natjecateljskih timova ovo bio jedini dvočlani tim, koji je u konačnici odnio pobjedu.

Pobjedničkom timu, uz brojne ovacije, medalje i pohvale stigla je i posebna vrlo vrijedna nagrada – besplatna ljetna škola u 2023. godini u ALMI, vodećem svjetskom međunarodnom obrazovnom centru za talijansku kuhinju sa sjedištem u Palermu.

www.sjever.hr / Srednja škola Prelog
30.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.