Now Reading:
ŠTO DALJE? Na najnoviji slučaj vršnjačkog nasilja u zagrebačkoj osnovnoj školi reagirao i ministar Fuchs: Postoje protokoli…
Full Article 3 minutes read

ŠTO DALJE? Na najnoviji slučaj vršnjačkog nasilja u zagrebačkoj osnovnoj školi reagirao i ministar Fuchs: Postoje protokoli…

Nakon obilaska Centara izvrsnosti Varaždinske županije koji ove godine slave 15. obljetnicu rada, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs osvrnuo se na najnoviji slučaj vršnjačkog nasilja u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi.

Podsjetimo, do incidenta koji je šokirao javnost došlo je u srijedu kada je učenik koji otprije ima problema u ponašanju fizički napao i davio drugo dijete. Ministar je na novinarsko pitanje o ovom slučaju naglasio kako postoje protokoli koje je propisalo Ministarstvo i prema kojima ravnatelji i djelatnici škola reagiraju i postupaju, a u ovom je slučaju, kaže Fuchs, sve napravljeno kako spada.

Prema njegovim riječima, nasilja među vršnjacima i u školama oduvijek je bilo i vjerojatno će biti i u budućnosti, no na njima je da čine sve kako se ono ne bi dešavalo.

-Moramo maksimalno činiti sve da se nasilje ne dešava educirajući djecu, razgovarajući ne samo s njima, nego i s roditeljima i ako se ono desi, onda se zna što radi ravnatelj, koga obavještava, koje službe. U zadnjem slučaju nasilja u zagrebačkoj školi sve je to odrađeno. Štoviše, s tim učenikom se individualno radilo već dulje vrijeme. U ovom slučaju škola je postupila zaista korektno kako se i očekivalo – rekao je Fuchs koji je smatra da je u ovom slučaju došlo do bilo kakvih propusta.

Osvrnuo se na pitanje inkluzivnosti učenika s posebnim potrebama naglasivši kako u ovom trenutku čine sve da bi se ti učenici uključili. Na pitanje kako komentira da roditelji nakon ovog nemilog događaja nisu slali svoju djecu u školu, ministar Fuchs poručio je kako treba razgovarati i kako se nada da će se pronaći rješenje.

Ministarstvo zbog ovog slučaja vršnjačkog nasilja u školu neće slati inspekciju jer, kako naglašava ministar, ravnateljica je postupila u skladu s propisima zbog čega ne vidi potrebu za utvrđivanjem njezine odgovornosti. Sljedeći korak bit će razgovori sa socijalnom i drugim službama koje moraju donijeti svoj sud vezan uz učenika koji je napao svog kolegu.

Ministar je komentirao i činjenicu da je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja odbio ponudu Vlade za povećanjem osnovice plaće od 6 posto, a na novinarsko pitanje boji li se štrajka odgovara: „Ja se ne bojim ničega. Štrajk je tu isto tako jedan od oblika socijalnog djelovanja i ako do njega dođe onda će se u njemu i dalje razgovarati.”

Ipak, vjeruje da će se rješenje naći i da do štrajka neće doći te ističe kako u ovom slučaju dobrobit djece mora biti na prvom mjestu.

-Kad god se pojavljuju ovakve nesuglasice onda se ovdje uvijek, neovisno tko je u oporbi, prelamaju politički utjecaji i nekakve moguća razmišljanja pojedinaca o budućim političkim karijerama pa i s tog aspekta to sve treba promatrati – zaključio je Fuchs.

tklopotan / www.sjever.hr
29.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.