Now Reading:
Koje su najčešće spolne bolesti te kako se prenose?
Full Article 4 minutes read

Koje su najčešće spolne bolesti te kako se prenose?

Spolno prenosive bolesti drugi su najčešći uzrok obolijevanja kod žena.

Bez obzira na dostupnost lijekova i kontracepcijskih sredstava koji sprječavaju prenošenje bolesti tijekom odnosa, spolne bolesti su i dalje velik problem, a glavni uzrok tome svakako je spolno neodgovorno ponašanje.

Loša zdravstvena zaštita, neinformirana i nezrela populacija ili nezaštićeni odnosi samo su neki od najčešćih rizika obolijevanja od spolno prenosivih bolesti.

Osim izravne opasnosti za zdravlje sa manje ili više izraženim neugodnim simptomima, spolno prenosive bolesti mogu biti uzrok neplodnosti dok bolesti poput HPV-a dokazano utječu na razvoj karcinoma cerviksa.

U slučajevima gdje žena zaražena spolno prenosivom bolešću uspije zatrudnjeti i iznijeti trudnoću, javlja se opasnost od zaraze bebe prilikom poroda te rizik za zdravlje potomstva, piše Mamin kutak.

Spolno prenosive bolesti mogu se prenositi vaginalno, analno, oralno pa čak i eposrednim kontaktom s kože na kožu. Posljednji način prijenosa zaraze je najmanje poznat, a bolesti kao što su HPV ili herpes virus jednostavno se prenose s kože na kožu ili sluznicu.

Humani papiloma virus (HPV) je najraširenija spolno prenosiva bolest a gotovo svi spolno aktivni ljudi u nekom periodu života zaraze se ovim virusom. Uz spolno odgovorno ponašanje, važno je redovito kontrolirati svoje zdravlje, pa tako redovitim PAPA testovima na vrijeme se mogu uočiti promjene uzrokovane HPV-om.

Herpes se najčešće pojavljuje kod mlađe populacije i može se javiti uz jake, blage ili bez simptoma. Kod osoba slabijeg imuniteta herpes može stvoriti velike probleme, pa osim izbijanja klasičnih mjehurića napunjenih vodom, može se pojaviti i visoka tjelesna temperatura, bolovi i oticanje limfnih čvorova.

Mycoplasma genitalium i Ureaplasma urealiticum javljaju se uz blage ili nikakve simptome. Klamidija je najčešće raširena među mladima. Može biti bez simptoma, no može se javiti i peckanje i bol kod mokrenja, iscjedak, zatvaranje sjemenovoda, kronična upala zdjelice i može dovesti do neplodnosti ili velikih komplikacija u trudnoći. Uspješno se liječi antibioticima.

Gonoreja je do prije 20-ak godina bila najrasprostranjenija spolno prenosiva bolest. Simptomi su uočljiviji kod muškaraca. Gonoreja se uspješno liječi antibioticima.

Sifilis je do otkrića antibiotika bio teška i smrtonosna spolno prenosiva bolest, no srećom danas je vrlo rijetka. Prenosi se prilikom spolnih odnosa a može dovesti do fizičke invalidnosti, ali i velikih psihičkih problema.

Od gljivičnih infekcija, najčešća je candida, a simptomi su vrlo uočljivi. Javlja se bijeli sirasti iscjedak popraćen svrbežom i bolovima. Uspješno se liječi odgovarajućom terapijom.

Virus humane imunodeficijencije (HIV) oštećuje imunološki sustav zaraženih i napredovanjem simptoma dolazi do AIDS-a. Riječ je o zaraznoj bolesti koja je progresivna i dugotrajna. Od zaraze virusom HIV-a do AIDS-a obično prođe i više od 10 godina. Bolest je neizlječiva i smrtonosna, ali se danas poznatim terapijama može produžiti životni vijek oboljelih.

Izvor: Mamin kutak

sjever.hr 29.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.