Now Reading:
FOTO Ministar Fuchs fasciniran radom varaždinskih Centara izvrsnosti i brojem osvojenih medalja: “Trebaju nam mladi i talentirani ljudi”
Full Article 6 minutes read

FOTO Ministar Fuchs fasciniran radom varaždinskih Centara izvrsnosti i brojem osvojenih medalja: “Trebaju nam mladi i talentirani ljudi”

Povodom obilježavanja 15. obljetnice rada Centara izvrsnosti Varaždinske županije, sjedište Centra izvrsnosti za kemiju, Graditeljsku, prirodoslovnu i rudarsku školu Varaždin posjetio je ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs. Ministra je dočekao Varaždinski župan Anđelko Stričak te su zajedno krenuli u obilazak Centara izvrsnosti.

Tom je prilikom ministar Fuchs izrazio čestitke na 15 godina predanog i sustavnog rada svima koji su doveli Centre izvrsnosti do razine na kojoj su oni danas te istaknuo kako nam trebaju mladi i talentirani ljudi.

– Na nama je da mladim i talentiranim ljudima omogućimo sve kako bi mogli raditi ono za što su sposobni te da im pružimo potporu u stjecanju znanja. Fasciniran sam s brojem zlatnih, srebrnih i brončanih medalja koje su učenici, koji su pohađali tečajeve u ovom Centru izvrsnosti osvojili na svjetskim, europskim i nacionalnim natjecanjima te čestitam i samom Centru na tome – rekao je ministar dodavši kako će Ministarstvo i dalje podupirati, ne samo ovaj nego i ostale centre izvrsnosti u Hrvatskoj.

– Ono što me veseli je da smo dobili i prvi podzakonski akt koji se odnosi na nadarene učenike. Naime, prekjučer su izašle smjernice o radu s nadarenim učenicima i to je nešto što je falilo zadnjih 30-ak godina. Nakon toga ide i Radni pravilnik o radu s nadarenim učenicima jer dugo godina zapostavljao se upravo taj segment rada s učenicima s posebnim potrebama. Među učenike s posebnim potrebama spadaju oni koji su posebno nadareni pa prema tome je trebalo ta dva segmenta urediti i na neki način smo to učinili i činimo zakonodavno. Povjerenstvo za izradu pravilnika, u kojem su i predstavnici Varaždinske županije kreće od sljedeće nedjelje ili tjedan iza, s radom – najavio je ministar.

Objasnio je i kako nakon toga pravilnik ide na javno savjetovanje te slijedi njegova finalizacija koja bi Centrima izvrsnosti trebala omogućiti lakše funkcioniranje. Dodao je i kako je definitivno prioritet ove Vlade, ulaganje u obrazovanje.

– Naravno da će se uvijek javljati oni koji će reći da nije bilo ovo ili ono dobro, ali nikada do sada nijedna Vlada nije uspjela osigurati toliku investiciju kroz čitavu vertikalu kao što je to Vlada Andreja Plenkovića. Prema tome idemo u implementaciju, sada smo riješili vrtiće, a uskoro ide i javni poziv za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju osnovnih škola. Paralelno s time ići će i onaj segment koji će se odnositi na srednje škole, u smislu gimnazijskog obuhvata, odnosno eventualne investicije u samu dogradnju ukoliko se radi o povećanju obuhvata učenika u gimnazijskim programima – rekao je ministar Fuchs pojasnivši kako je ideja, intencija i namjera je da se broj učenika koji idu u gimnazijske programe poveća, a nešto malo smanji onaj dio iz strukovnog obrazovanja koji je srodan gimnazijskim programima, a nije gimnazijski program.

– Najveći dio učenika koji nam pohađaju strukovna zanimanja kasnije idu polagat ispit državne mature i nastavljaju svoje obrazovanje kroz visoko školstvo. Samo po sebi to ne bi bilo loše, ali strukovno obrazovanje daje završnost i struku, i u načelu bi onaj segment učenika koji završavaju trebali ići na tržište rada, a ne jedino i isključivo nastavljati školovanje na visokoškolskim ustanovama – izjavio je ministar Fuchs.

Kako je pak naglasio varaždinski župan, Anđelko Stričak, Centri izvrsnosti formirani su zato da bi njihovi učenici mogli dobiti koju inforamciju više i baviti se onime što vole i žele.

– Naravno da je za to trebala jedna logistička i infrastrukturna podrška. Upravo zahvaljujući Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport, pročelniku Huđeku i našim ravnateljima, profesorima i voditeljima svih Centara izvrsnosti u tome smo uspjeli. A da smo uspjeli govore nam sve ove silne medalje koje naši učenici i njihovi mentori osvajaju na međunarodnim i svjetskim natjecanjima – rekao je župan Stričak i dodao kako učenici moraju biti upoznati sa svjetskim zbivanjima, biti u korak s tehnologijom.

– I sami svjedočimo da tehnologija iz godine u godinu napreduje i mi želimo da oni s tim budu upoznati. Na taj ih način pripremamo da budu tržišno konkurentni, a ja tvrdim da već sada i jesu. Upravo zato smo osnovali pet centara izvrsnosti u strukovnim zanimanjima kako bismo na jednom mjestu spojili obrazovanje s potrebama gospodarstva Varaždinske županije – rekao je župan.

Pojasnio je i kako je ove godine Varaždinska županija pokrenula novi projekt “Dizel“, a kojim sve škole na području Varaždinske županije pripremaju da imaju određeni vid proizvodnje vlastite energije.

– Zasad 40 posto naših škola to ima, a ove godine potpisali smo ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije za njih još 12 te pripremamo još 10 novih škola, jer kao što vidimo to je danas potreba – izjavio je župan.

Obilasku Centara izvrsnosti prisustvovao je i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

– Centri izvrsnosti, kao i još nekoliko programa, nama kao Varaždinskoj županiji i kao obrazovnom sustavu Varaždinske županije dali su stratešku prednost u odnosu na druge. Svaka sredina mora imati sposobnost stvarati, zadržavati i privući talente. U ovih 15 godina mi smo pokazali da možemo stvarati talente – rekao je pročelnik Huđek naglasivši kako su ušli i u Europsku mrežu za nadarene, gdje su jedini iz Hrvatske među 25 europskih centara.

– Kakav autoritet imamo u toj mreži pokazuje da je na Skupštini Europskog vijeća za nadarene, naš Robert Kelemen ušao u glavni odbor. On je jedan od sedam članova koji kreiraju rad s nadarenim učenicima na razini Europske unije. Varaždinska županija nalazi se i u Europskoj mreži za strukovno obrazovanje i cjeloživotno učenje – rekao je Huđek objasnivši kako su do tih rezultata došli radom čak 168 mentora.

– Bez ljudi ne možete ništa. Nisu samo Centri izvrsnosti ono što nam daje stratešku prednost i što može biti uzor. Mi se ovdje bavimo i obnovljivim energijama, zaštitom okoliša, ovo je jedan sustav koji je na razini od 75 posto na obnovljivim energijama. Tu se stvara jedno okruženje, jedan eko sustav koji funkcionira i koji daje rezultate. U vremenu ispred nas moramo dati sve od sebe da ove talente koje ovdje stvaramo i koji postižu svjetske rezultate zadržimo i da privučemo druge – zaključio je Huđek.

jmiklauzic / www.sjever.hr
29.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.