Now Reading:
Župan Kolar u obilasku sanacije klizišta na području Općine Marija Bistrica – “Mjesečno nam se otvara barem jedno klizište, no pripremamo veći investicijski ciklus”
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar u obilasku sanacije klizišta na području Općine Marija Bistrica – “Mjesečno nam se otvara barem jedno klizište, no pripremamo veći investicijski ciklus”

U tijeku je sanacija klizišta Vinski Vrh – Marija Bistrica na Županijskoj cesti Ž2204, a kako napreduju radovi provjerio je u petak krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Prilikom obilaska župan Kolar istaknuo je kako se nažalost, na području Krapinsko – zagorske županije na mjesečnoj bazi otvara barem jedno klizište.

– Klizišta koja su nastala uslijed potresa uspijevamo financirati kroz Fond solidarnosti, kroz koji isto tako pripremamo jedan veći investicijski ciklus. Naime, Krapinsko – zagorska županija je po prvi puta PT1 tijelo za obrazovanje i komunalnu infrastrukturu te smo zatražili povećanje alokacije, gdje smo dobili zahtjeve iz 20-ak jedinica lokalne samouprave općina i gradova, koji su morali pripremati posebnu dokumentaciju, a kojom se utvrđuje da su klizišta nastala od potresa – pojasnio je župan Kolar najavivši kako će sljedeći tjedan objaviti kolika je ukupna alokacija i kojim su sve jedinicama lokalne samouprave odobrena sredstva i za što točno.

– Tu su još i propusti koji su isto tako ozbiljno stradali u potresu ili im je narušena konstrukcijska nosivost. Mi kao Županija odnosno naša Županijska uprava za ceste, prijavili smo i 12 objekata, od toga šest klizišta i šest propusta – rekao je župan Kolar dodavši kako je zadovoljan što se sanacija još jednog klizišta privodi kraju.

– Radovi su ovdje bili zahtjevni, ali su kvalitetno obavljeni – dodao je i zahvalio lokalnom stanovništvu na razumijevanju jer se kako je rekao, prilikom izvođenja radova moralo se ulaziti i na privatne parcele.

Kako je pak objasnio ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije, Stjepan Sirovec klizanje terena uz samu cestu prouzročilo je oštećenje kolnika.

– Oštećenja su nastala na samom trupu kolnika, nastale su uzdužne i poprječne pukotine i denivelacija samog kolnika uz afinitet daljnjeg širenja. Kako bismo to spriječili i omogućili da se promet normalno odvija morali smo pristupiti izradi projektno – tehničke dokumentacije i ugovaranja izvođenja radova. Samom projektno – tehničkom dokumentacijom predviđena je izrada 25 pilota u razmaku od 1,5 metara, promjera 400 milimetara, a dubine do osam metara. Na te pilote je izrađena je potpuna zaštitna konstrukcija, AB zid visine dva do metra, a iza toga se izvodi drenažni sustav za prihvat oborinskih voda i sama sanacija kolnika u zoni klizišta – pojasnio je Sirovec.

Dodao je i kako ukupna vrijednost radova, koji su započeli u listopadu, iznosi 749.588 tisuća kuna, a s obzirom na dinamiku izvođenja, radovi bi tijekom studenog trebali završiti.

Da se radi o bitnom klizištu, jer se iza njega nalazi crkva Vinski vrh koja je prasvetište sadašnjeg svetišta Majke Božje Bistričke, istaknuo je načelnik Marija Bistrice, Josip Milički.

– Dosta turista i pješice i osobnim vozilima dolazi posjetiti ovu destinaciju, tako da zahvaljujem Županijskoj upravi za ceste i Županiji. Upravo na ovoj cesti koja povezuje Mariju Bistricu i Konjščinu, prošle smo godine sanirali jedno klizište koje se nalazi ispod prasvetišta i jedan propust na granici između općina Marija Bistrica i Konjščina. U najavi imamo još jedno klizište, no bez ovih hitnih intervencija i razumijevanja ŽUC-a ova bi cesta uistinu bila teško prohodna – zaključio je Milički.

jmiklauzic / www.sjever.hr
28.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.