Now Reading:
Vozačice i vozači, biciklisti – ne zaboravite na nova prometna pravila! Prijete vam novčane kazne
Full Article 2 minutes read

Vozačice i vozači, biciklisti – ne zaboravite na nova prometna pravila! Prijete vam novčane kazne

Ljetno računanje vremena završava, a zimsko počinje u noći sa subote na nedjelju, 30. listopada u 3 sata ujutro, a zimsko vrijeme donosi i nova pravila u prometu.

Kazaljku na satu morat ćemo vratiti jedan sat unatrag, s 3 na 2 sata i vraćanjem na zimsko računanje vremena, Sunce će ranije izlaziti, ali i zalaziti, pa će dani trajati kraće i imati manje svjetla u popodnevnim satima, piše Matea Kezić za Portal 53.

Pomicanje sata odrazit će se na željeznički promet tako što će vlakovi biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom. Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun struje pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi od 21 do 7 sati.

Pravila u prometu

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozači automobila dužni su paliti dnevna svjetla od 1. studenoga do 31. ožujka. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna, donosi Portal 53.

I vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti moraju imati upaljeno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

sjever.hr/portal53.hr
28.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.