Now Reading:
DOGOVOR POSTIGNUT Europska unija službeno zabranila prodaju benzinaca i dizelaša od 2035.
Full Article 1 minutes read

DOGOVOR POSTIGNUT Europska unija službeno zabranila prodaju benzinaca i dizelaša od 2035.

O zakonu koji zabranjuje prodaju novih benzinskih i dizelskih automobila od 2035. konačan je dogovor postignut, a cilj je borba protiv klimatskih promjena te brži prelazak na električna vozila.

Kako piše Neven Cesar za Jutarnji list, pregovarači zemalja EU, Europskog parlamenta i i Europske komisije koja sastavlja nove zakone, složili su se da proizvođači automobila moraju postići nultu emisiju CO2 do 2035. godine. Na taj će se način onemogućiti prodaja novih vozila na fosilna goriva u 27 zemalja.

Kako navodi Reuters, a prenosi Jutarnji.hr, zakon je naišao na priličan otpor kada je predložen u srpnju 2021., a europska udruga automobilskih proizvođača ACEA upozorila je na zabranu određene tehnologije i predložila da motori s unutarnjim izgaranjem i vozila na vodik budu važan kotačić u prijelazu na niske emisije štetnih plinova.

Pregovarači su se složili da će EU izraditi prijedlog o tome kako bi se automobili koji koriste ‘CO2 neutralna goriva‘ mogli prodavati nakon 2035. godine. Isto tako, mali proizvođači automobila koji proizvode manje od 10.000 vozila godišnje mogu pregovarati o nižim ciljevima do 2036., kada i njih čeka zakon o nultoj emisiji.

sjever.hr/jutarnji.hr
28.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.