Now Reading:
Smijemo li snimati policajce? “Ako se nalaze na javnoj površini, apsolutno”
Full Article 2 minutes read

Smijemo li snimati policajce? “Ako se nalaze na javnoj površini, apsolutno”

U RTL-ovu Direktu sinoć je gostovao poznati odvjetnik Ljubo Pavasović Visković te je komentirao slučaj navodne policijske brutalnosti u Splitu kad je policija privela i pretukla ni krivog ni dužnog slučajnog prolaznika.

Kako prenosi rtl.hr, Visković je govorio i općenito o postupanju policije i upotrebi sile te je na pitanje je li udaranje navijača koji leži na podu zavezanih ruku policijska brutalnost i prekoračenje ovlasti, odgovara:

– Dakle, ne bih govorio o tim kategorijama. Udaranje bilo koje osobe koja leži na podu, neprimjerenom silom, punom nogom i s ovakvim sredstvom kakvima je taj čovjek udaran je pokušaj teške tjelesne ozljede. To je nešto što je vrlo blizu, ako nije čak i sigurno kazneno djelo. Nebitno je tko su subjekti udaranja. Ovakav događaj se može karakterizirati kao kazneno djelo. Snimka je potpuno jasna. Imate osobu koja ne pruža nikakav otpor i osobu koja je udara. I treću osobu koja je drži. Nije ni ta osoba posve nevina – rekao je.

Kazao je i da je činjenica da policajci nalažu građanima da brišu snimke problem needuciranosti.

– To je jedan veliki problem needuciranosti policajaca. U ovoj situaciji je to brisanje snimki vrlo problematično. Ako uklanjaš tragove da se dogodilo kazneno djelo i nekakav prekršaj, na određen način sudjeluješ u tome. Netko bi morao ljudima koji rade na terenu objasniti da to ne smiju raditi. Nedopušteno je nalagati nekome da briše snimke koje su u krajnjem slučaju nastale na otvorenoj površini. Policajac može to pokušati, ali na javnoj površini vam to ne može ograničiti – rekao je za RTL Direkt.

Na pitanje znači li to da je unatoč upozorenju policajca dopušteno snimati, odgovorio je: “Ako se nalaziš na javnoj površini. Apsolutno.”

www.sjever.hr / www.rtl.hr
27.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.