Now Reading:
Rast troškova učinio je svoje! Roca Croatia gasi proizvodnju sanitarne keramike u Zaprešiću
Full Article 2 minutes read

Rast troškova učinio je svoje! Roca Croatia gasi proizvodnju sanitarne keramike u Zaprešiću

Jedini domaći proizvođač sanitarne keramike tvrtka Roca Croatia će zbog kontinuiranog rasta proizvodnih troškova, primarno sirovina i energije zagasiti proizvodnju u svojoj tvornici u Zaprešiću.

Gašenjem Roca Croatie bit će ugašena domaća proizvodnja sanitarne keramike u nekadašnjem Inkeru, odnosno Jugokeramici kako se ta kompanija zvala u vrijeme bivše države. Ta je tvrtka od 2006. u vlasništvu španjolske Roce, globalnog diva u proizvodnji keramike sa 21.500 zaposlenih u 77 tvornica i lanjskim prometom od 2,05 milijardi eura, doznaje Poslovni dnevnik.

Uprava je najavila radnicima kako namjerava obustaviti proizvodnju u tvornici u Zaprešiću. Tvrtka trenutno zapošljava oko 250 radnika te se očekuje da će restrukturiranje, odnosno obustava proizvodnje koje se planira provesti do kraja godine, zahvatiti značajan broj radnika.

Koliko će radnika na kraju morati otići u ovom trenutku još nije definirano s obzirom da restrukturiranje koje uključuje izradu programa zbrinjavanja predstoji i da se planira provoditi u sljedećih mjesec i pol dana. Radnici koji ostanu nakon restrukturiranja nastavit će raditi na dosadašnjoj lokaciji koja bi trebala postati poslovno-distribucijski centar, piše Poslovni dnevnik.

Glavni fokus Uprave do kraja godine ostaje pronalaženje najboljih prihvatljivih rješenja za otpremnine zaposlenika iz proizvodnje u pregovorima s radničkim vijećem. Roca je 2006. preuzela nekadašnjeg gubitaša Inker i od tada bitno osuvremenila proizvodni proces, ulaganjem u modernizaciju pogona i razvoj tržišta.

Kako navodi Poslovni dnevnik, posljednjih godina zaprešićki proizvođač je akumulirao gubitke koji su u proteklih pet godina dosegnuli iznos ravan jednom ukupnom godišnjem prihodu tvrtke, odnosno 120 milijuna kuna.

Foto: Ilustracija

www.sjever.hr / www.poslovni.hr

Input your search keywords and press Enter.