Now Reading:
NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA – “Zlatne kune” tvrtkama OMCO Croatia, Monaris i Vešligaj gradnja, “Kristalnu kunu” dobio Rusan-Mikron
Full Article 5 minutes read

NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA – “Zlatne kune” tvrtkama OMCO Croatia, Monaris i Vešligaj gradnja, “Kristalnu kunu” dobio Rusan-Mikron

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina u četvrtak su najuspješnijim trgovačkim društvima s područja Krapinsko – zagorske županije uručena priznanja odnosno plakete “Zlatna kuna“.

Za najbolje poslovne rezultate u kategoriji malih trgovačkih društava u 2018., 2019., 2020. godini Kristalna kuna dodijeljena je obiteljskoj tvrtki Rusan-Mikron iz Marije Bistrice koja se bavi proizvodnjom dijelova za lovačko i sportsko oružje.

U kategoriji malih trgovačkih društava za 2021. godinu plaketa “Zlatna kuna” odlazi u Pregradu tvrtki VEŠLIGAJ GRADNJA j.d.o.o. koja se bavi visokogradnjom, dok je u kategoriji srednjih trgovačkih društava za 2021. godinu plaketa „Zlatna kuna” dodijeljena tvrtki MONARIS d.o.o. iz Gornje Stubice, a koja se bavi proizvodnjom gumeno – tehničke robe.

U kategoriji velikih trgovačkih društava za 2021. godinu plaketa “Zlatna kuna” pripala je tvrtki OMCO Croatia d.o.o. zaduženoj za proizvodnju staklarskog alata, sa sjedištem u Humu na Sutli.

To je prilikom direktor, višestruko nagrađivane tvrtke OMCO Croatia, Darko Ranogajec istaknuo kako mu svaka od tih Kuna puno znači jer je ona rezultat dugogodišnje aktivnosti i ulaganja u rast i razvoj.

– Nije cilj Kuna, cilj je stvoriti jaku i stabilnu kompaniju, konkurentnu kompaniju koja može živjeti i preživjeti, i kroz krize kao što je bila korona i kroz dobra vremena kao što su bila prije korone, a i biti spremna i za moguće krize koje dolaze ubuduće – rekao je.

Osvrćući se na lanjsku godinu pojasnio je kako su tada još uvijek bili prisutni strahovi od pandemije i rizika tržišta koji su se smanjili stišavanjem pandemije.

– Gospodarska aktivnost je rasla i sretna okolnost je bila da u 2021. godini još nije bilo porasta cijena energije i materijala pa smo na valu tih pozitivnih porasta potražnje i stabilnih inputa cijena i energije uspjeli postići jedan jako dobar rezultat, s kojim smo sretni zadovoljni i ponosni – dodao je Ranogajec.

Hoće li približni rezultati biti ostvarivi u ovoj godini, Ranogajec s obzirom na globalno tržište izražava bojazan i strah te poziva na oprez.

– Nema ekonomskih temelja koji bi nakon ovakvih kriza i nestabilnosti mogle podržati još daljnji rast u ovakvo recesijsko vrijeme. Dolazi vrijeme stiskanja, smanjivanja aktivnosti i orijentacija na drugi način poslovanja – zaključio je napomenuvši kako do sada nisu smanjivali svoje aktivnosti, a u planu su im i velike investicije, ali s dozom opreza zbog pada opće potrošnje uslijed velikih inflatornih pritisaka.

Čestitavši nagrađenima, predsjednik Županijske gospodarske komore Krapina, Josip Grilec naglasio je kako je 2021. godina za zagorsko gospodarstvo bila najbolja dosad.

– Prošle godine poslovalo je 2.585 poduzetnika s ukupno 23.464 zaposlena, a znamo da smo prije nekih pet godina imali 18.000 zaposlenih u gospodarstvu što je ogroman rast. Ostvarili smo 15,7 milijardi kuna što je negdje oko 19 posto više nego 2020. godine – rekao je Grilec.

Kako je naglasio, jako bitan podatak da bi se znala snaga zagorskog gospodarstva je produktivnost rada koja iznosi 672.000 kuna, što znači da je produktivnost prema zaposlenom blizu 100.000 eura, što je jako dobro za hrvatske prilike.

– Mislim da će 2022. i 2023. biti jako dobre investicijske godine. Mi se volimo pohvaliti da smo izvozna županija pa smo tako od 15,7 milijardi kuna, 5,6 milijardi kuna izvezli. Naši najveći partneri su Njemačka, Slovenija, Austrija i Italija, i neke države bivše Jugoslavije, no okosnica je na zapadu – kazao je Grilec i dodao kako je nešto manje od tri milijarde kuna uvezeno, a prema tome Zagorje je među boljima u Hrvatskoj.

Čitavo zagorsko gospodarstvo u prošloj je godini isplatilo prosječnu neto plaću od 6.767 kuna, a prije nekoliko godina ona je iznosila oko 5.000 kuna.

– Mi već idemo prema prosječnoj neto plaći od 1.000 eura, a bruto plaća je već na nivou od 10-12 tisuća kuna što je možda i jedan od razloga zašto nema velikog iseljavanja i zašto smo interesantno gospodarstvo – zaključio je Grilec.

Čestitavši i zahvalivši svim poduzetnicima i obrtnicima na svemu onome što čine za razvoj gospodarstva i zapošljavanje na području KZŽ, župan Željko Kolar naglasio je kako rekordan poslovni rezultat za 2021. godinu od preko 15,3 milijardi kuna u ovim je uvjetima ravan čudu.

– Bez obzira na agresiju Rusije na Ukrajinu, potpuno poremećene odnose na tržištu energenata i naftnih derivata koji su stvorili ogromne probleme poduzetnicima i obrtnicima, naši poduzetnici i obrtnici ponovno pokazuju žilavost i čvrste temelje na kojima su posložili svoje poslovanje i zasad odolijevaju ovim neviđenim uvjetima poslovanja. No, vidjet ćemo koliko će dugo to biti moguće i koliko će to utjecati na samo poslovanje i do kraja godine i sljedeće godine – rekao je Kolar dodavši kako se ni na svjetskoj, ni na europskoj razini nitko ne usudi prognozirati što će biti na zimu.

Poručio je kako su dobitnici Zlatne kune vrh vrhova u nizu sjajnih tvrtki koje posluju na području Krapinsko-zagorske županije.

– Mi imamo toliko sjajnih velikih poduzeća sa 700, 800 zaposlenih gdje kroz naše mjere ne možemo znatno utjecati na njihovo poslovanje. Međutim, na malo i srednje poduzetništvo možemo, kako kroz brzo izdavanje građevinskih dozvola, brze izmjene prostornih planova, sufinanciranje kamata na kredite i to radimo s jedne strane. S druge strane, ja sam u mjesečnom kontaktu s direktorima velikih tvrtki, analiziramo što se događa na tržištu i gledamo što bi Županija s pozicije jedinice regionalne samouprave mogla napraviti prema Vladi i resornim ministarstvima kako bi se njima olakšalo poslovanje. To zasad radimo jako dobro – zaključio je Kolar.

jmiklauzic / www.sjever.hr
27.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.