Now Reading:
VELIK DAN ZA MEĐIMURJE Stigle još dvije prestižne nagrade, Posavec: Kad drugi prepoznaju vaš rad to je velika motivacija i podstrek da idemo dalje još hrabrije
Full Article 4 minutes read

VELIK DAN ZA MEĐIMURJE Stigle još dvije prestižne nagrade, Posavec: Kad drugi prepoznaju vaš rad to je velika motivacija i podstrek da idemo dalje još hrabrije

Još jedan važan dan za Međimursku županiji bio je ove srijede. Naime, predstavljena je nagrada „Stvaratelji za stoljeća“ za doprinos razvoju poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi koja je uručena Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje, kao i nagrada za drugo mjesto na izboru „Najbolji županijski EU projekt“ u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici koje je pripalo projektu „Med dvemi vodami“.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je kako je Međimurska županija županija koja po glavi stanovnika koristi i privlači najviše europskih sredstava u Hrvatskoj u čemu vide priliku za ubrzan razvoj Međimurja.

-Svaki projekt od ideje do realizacije ima niz i uspona i padova, dobrih i manje dobrih trenutaka, jer stroga pravila EU zahtijevaju jako puno administrativnih izazova i infrastrukturnih. Kada ste na kraju jednog puta i kada to netko drugi prepozna, cijeni i da nagradu, onda je to veliko zadovoljstvo i motivacija i podstrek da idete dalje još hrabrije – dodao je župan.

Međimurska županija je i EU destinacija izvrsnosti iz enogastronomije i to dvostruko. Prvi hotel, prva privatna gospodarska kuća je dobila EU certifikat ECOLEGAL u smislu ekonomske održivosti.

-Međimurje je najuspješnija destinacija kontinentalnog turizma prema ocjeni EU turističke zajednice i najuspješnija destinacija održivog, inovativnog i pametnog turizma. Naš tim s TICM-a dobitnik je sjajne međunarodne nagrade koja se naziva Stvaratelj za stoljeća. Ovaj jedinstveni projekt “Med dvemi vodami” nije jedan projekt nego tri projekta koji pokazuje kako se pažljivo postupa s prirodom i štititi ju kroz muzej prirode, kroz revitalizaciju starih hiža i revitalizaciju poučnih staza – kazao je župan Posavec.

Međimurska razvoja agencija MEDEA ima niz uspješnih nagrada, a velik uspjeh je i taj što je od 19 apliciranih projekta za izgradnju i dogradnju dječjih vrtića, prošlo njih čak 17.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije, Rudi Grula istaknuo je kako mu je drago što su mogli biti dio tima koji je sudjelovao u realizaciji projekta.

-S velikim zadovoljstvom smo odradili svoj dio posla, a to je promocija. Temelj za nagrade je da imate sudjelovanje svih aktera u tom projektu, ali ne samo partnera u smislu nas institucija, nego i partnera u lokalnoj zajednici. Jedan od ključnih elemenata, prije mjesec dana kada nas je obilazilo povjerenstvo za dodjelu nagrade Destinacije održivosti i inovativnosti turizma Hrvatske, je bila procjena koliko je zaista lokalna zajednica uključena u sve to skupa. Mi smo tada imali i prezentaciju poslovne škole iz Svetog Martina koja ima zelenu zastavu, gospodina Mladena Dobranića s malim voćnjakom starih sorti jabuka, tu je i film o žabama i ostali naši dosezi, a svaki je element trebao biti sjajan da bi došli do toga da konkuriramo ostalim sjajnim projektima – rekao je Grula.

Direktor TICM-a Ivan Plačko ističe kako je bit i suština cijelog tog pothvata bila kako potaknuti razvoj inovativnog i tehnološkog poduzetništva u Međimurju. Istaknuo je i kako su htjeli promijeniti gorući problem niskih plaća na način da se potiče osnivanje i razvoj poduzeća s većom dodanom vrijednosti, koja se bave novim tehnologijama i isplaćuju veće plaće.

-Nama je najveća nagrada kada pogledamo što se kroz 12 godina ovdje dogodilo i kod nas je prve korake napravilo više od 80 poduzeća. Trenutno je kod nas 51 poduzeće koje razvija svoje poslovanje i to su uglavnom informatička poduzeća – dodao je Plačko.

Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije naglasio je kako je lijep osjećaj kada na skupu gdje su sve županije, i u konkurenciji 37 projekata, od toga u ovoj kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici čak među 20 konkurentskih projekata, osvojite ovakvo priznanje.

-Nekako se pitamo da li je komisija poslala takozvane tajne kupce, da li su češljali web objave i količinu objava ili su možda na vrijeme došli i do knjige koju smo objavili, a koja nije u sklopu projekta, a govori o tome kako smo stvarali Centar za posjetitelje Med dvemi vodami. U sklopu projekta smo prikupili ogromna iskustva. Naravno, treba istaknuti i velik doprinos REDEA-e, kao formalnog voditelja projekta, i Međimurske županije koja je u nekim trenucima predfinancirala i s četiri, pet milijuna kuna, a tu je i Turistička zajednica koja je sve to promovirala. To su ti uspjesi preko noći, a nakon 15 godina rada. Nije to palo s neba i ne treba čuditi što nas sve više i više zovu da budemo predavači gosti po Hrvatskoj i da im objasnimo ključ uspjeha – rekao je Golub.

abrkic/sjever.hr
26.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.