Now Reading:
VEĆI IZVOZ, ALI I VIŠE STRANIH RADNIKA Unatoč krizi varaždinski gospodarstvenici žilavi – najuspješnijima dodijeljene Zlatne kune za 2021. godinu
Full Article 3 minutes read

VEĆI IZVOZ, ALI I VIŠE STRANIH RADNIKA Unatoč krizi varaždinski gospodarstvenici žilavi – najuspješnijima dodijeljene Zlatne kune za 2021. godinu

Gospodarstvo Varaždinske županije pokazalo se uspješnim i u ovom iznimno teškim vremenima. Dokazano je to u srijedu na dodijeli priznanja Plaketa Zlatna kuna za najuspješnija trgovačka društva u 2021. godinu. Priznanja su dodijeljena za malu, srednju i veliku tvrtku te za životno djelo.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić naglašava kako se u uvjetima intenzivne korone varaždinsko gospodarstvo pokazalo kao vrlo žilavo.

-Poznati smo po jakoj prerađivačkoj industriji. Još uvijek dominira prerada tekstila, kože, zatim prehrambena industrija, ali imamo vrlo jaku građevinarsku industriju, poljoprivredu i logistiku. Sve je to proizvodni sektor i po tome se razlikujemo od recimo jadranske Hrvatske koja je okrenuta turizmu. Sada je glavni zajednički nazivnik svih problema upravo energija. Nadamo se da će ovi troškovi koji su skočili, da se neće oduljiti nakon prvog travnja sljedeće godine, no to ipak ovisi o globalnim kretanjima – komentirao je Gložinić koji smatra kako Varaždinska županija treba poraditi na sinergijskom učinku obrazovnog sustava, JLS i tvrtki da se pripreme za vremena tehnološke revolucije, jer “onaj koji neće uhvatiti taj priključak u vrlo kratkom vremenu će biti izbrisan sa tržišta”.

Naime, kako pojašnjava Gložinić, u Varaždinskoj županiji radi oko 4000 stranih radnika iz BiH, Srbije, Nepala, a taj trend će se sigurno nastaviti. Ističe kako izlaz iz problema vide u digitalizaciji, a prema svim projekcijama Varaždinska županija će u narednih 20-30 godina izgubiti gotovo 30 000 ljudi što je vrlo ozbiljan problem.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec ponosna je na domaće gospodarstvenike.

Četvrta smo županija po izvozu, bilježimo rast od 18 posto u odnosu na prethodnu godinu i imamo pozitivno vanjskotrgovinsku bilancu. To samo pokazuje koliko je žilavo gospodarstvo naše županije i pokazuje određenu stabilnost u ovim iznimno složenim uvjetima poslovanja – rekla je Zagorec dodajući kako Županija kontinuirano osluškuje njihove potrebe te kako im je u ovom periodu korona krize, rata u Ukrajini kao i energetske krize pomoć itekako potrebna. Zahvalila je i na pomoći od strane Vlade RH koja je osigurala paket u iznosu od 1,9 milijardi kuna za energetsku tranziciju.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj ističe kako je podrška gradske uprave poduzetnicima korektna i konkretna.

-Upravo će sutra izaći još jedna natječaj kojim ćemo dodijeliti preko milijun kuna za Poduzetnički fond kako bi im olakšali. No, danas smo ovdje da nagradimo najbolje tvrtke koje su najbolje poslovale u ovom teškom periodu. Ne želim širiti pesimizam, ali moramo biti spremni da će sutra možda biti još gore. Ipak, vjerujem da se naši gospodarstvenici, ovdje na sjeveru dovoljno spremni da mogu amortizirati sve ove energetske šokove i inflatorne udare te da mogu ostvarivati i ubuduće ovakve rezultate kakve su ostvarivali i do sada – rekao je Bosilj.

Plaketa Zlatna kuna za malo trgovačko društvo dodijeljena je tvrtki RDTECH d.o.o., na čelu s Robertom Drobnakom koja se bavi elektroinstalacijskim radovima.

Plaketa zlatna kuna za srednje trgovačko društvo pripala je poduzeću Calzedonia Digital, odnosno direktorici Anđela Mlinarić.

Plaketa Zlatna kuna za veliko trgovačko društvo odlazi u ruke tvrtki koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i njihovih dijelova WE – KR d.o.o. kojom upravlja direktor Ivan Križanec.

Priznanje za životno djelo pripalo je Miljenku Borščaku, direktoru tvrtke BOMARK AMBALAŽA d.o.o. i generalnom direktoru BOMARK GRUPE.

abrkic/sjever.hr
26.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.