Now Reading:
Sjever.hr doznaje: Župani Kolar, Koren, Posavec i Stričak uskoro kod ministra Filipovića vezano uz projekt Piškornica!
Full Article 3 minutes read

Sjever.hr doznaje: Župani Kolar, Koren, Posavec i Stričak uskoro kod ministra Filipovića vezano uz projekt Piškornica!

Koprivničko-križevački župan Darko Koren današnji posjet premijera Andreja Plenkovića iskoristio je da premijera upozna i sa problemom realizacije projekta Piškornica, Regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Naime, i nakon ponovljenog natječaja za projektiranje i izvođenje radova izgradnju Piškornice dobivene su ponude duplo veće nego što su predviđena sredstva.

Kako se radi o nacionalnom projektu, župan Koren smatra da je na državi da odluči da li će se natječaj poništiti i ići s nekim novim natječajem što opet ne garantira da će ponude biti u okviru predviđenih sredstava ili će se naći drugi način rješavanja a to je da se osiguraju dodatna sredstva i da se jedna od dobivenih ponuda prihvati i da se krene u realizaciju Piškornice.

-Nažalost, to iziskuje određeni financijski angažman države od gotovo 500 milijuna kuna više – rekao je Koren dodavši kako se Plenković iznenadio, ali da to nije izuzetak nego pravilo u gotovo svim centrima.

Hrvatska u svom planu gospodarenja otpadom ima predviđeno 13 ovakvih centara, a do sada je provedeno četiri ili pet natječaja i cijene su u svim centrima iste odnosno do 100 posto veće nego što su bile ugovorene s Europom. Upravo zbog ovih cijena traži se hitno rješenje kako bi se projekt Piškornica mogao nastaviti. Naime, Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica riješio bi 20 posto problema otpada u Hrvatskoj odnosno zbrinjavao bi otpad četiri županije središnje i sjeverne Hrvatske.

Župan Koren je rekao kako je tijekom obilaska Podravke i s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Filipovićem razgovarao o problemu Piškornice.

-Od ministra Filipovića dobio sam garanciju da će primiti nas četiri župana, Kolara, Posavca, Stričaka i mene, na sastanak kroz 10-ak dana na kojem ćemo saznati koja je budućnost ovog projekta – dodao je Koren.

foto: sjever.hr i rcgo-piskornica.hr

msopek/sjever.hr 26.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.