Now Reading:
Premijer Plenković u posjetu Koprivničko – križevačkoj županiji – otvorio radove na brzoj cesti od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog
Full Article 4 minutes read

Premijer Plenković u posjetu Koprivničko – križevačkoj županiji – otvorio radove na brzoj cesti od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog

Danas su krenuli dugoiščekivani radovi na brzoj cesti od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog, a otvorenju radova je uz koprivničko – križevačkog župana, Darka Korena prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković sa suradnicima.

Svoj posjet Koprivničko – križevačkoj županiji premijer Plenković tako je započeo obilaskom lokacije početka radova na dionici brze ceste, a nastavio ga obilaskom Podravke, nakon čega je održao sastanak s županom Korenom i gradonačelnikom Koprivnice Mišelom Jakšićem.

Kako je nakon sastanka istaknuo župan Koren, upravo je otvaranje radova na nastavku izgradnje brze ceste, glavni povod dolaska premijera u koprivničko – križevačku županiju.

– Doživljavam to kao nešto što doista možda više ne bi ni trebalo komentirati, naime trebalo je to već biti gotovo. Ono što smo danas definirali je da ti radovi zaista kreću i da će do Kloštra biti gotovi, po mom sudu i puno prije od tih 30 mjeseci koliko ugovor predviđa, a već od sutra da se angažirano krene u pripremu kompletne procedure da se taj projekat nastavi graditi – rekao je župan Koren dodavši kako je rečeno da se i taj nastavak do Koprivnice planira izvesti također u dva koraka.

– Prvi korak obuhvaća nekih 15 kilometara do čvora Sokolovac, a drugi do kraja odnosno do Koprivnice, a radi se o nekih 10-ak kilometara. Ne moramo pričati koliko je to važno za Koprivnicu i apsolutno tražimo da se od sutra ujutro angažirano krene u kompletiranje te dokumentacije, koja je sada zapela na usvajanju Strateške studije utjecaja na okoliš u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te smo dobili obećanje da će se to dinamizirati i vrlo brzo riješiti. Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora s projektantom za poslove vezane do lokacijske dozvole i kada se dobije lokacijska onda je sve to više manje spremno za gradnju – poručio je župan Koren.

Koren je još dodao kako je premijera informirao o problematici Županijske uprave za ceste, odnosno nedovoljnog financiranja, posebice u kontekstu pojačanog prometa i uporabe županijskih lokalnih cesta koji su vezani za projekte i aglomeracije i izgradnje drugog kolosjeka pruge.

Od potpredsjednika Vlade, Olega Butkovića dobivena je garancija da će prilikom raspodjele sredstava povećati iznos za Koprivničko-križevačku županiju.

Premijer Andrej Plenković prilikom posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji izrazio je zadovoljstvo što su Hrvatske ceste i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenuli projekt dovršetka brze ceste od Križevaca prema Koprivnici.

– Ova dionica Križevci – Kloštar Vojakovački raditi će se sljedećih 30 mjeseci. Ukupna vrijednost radova s PDV-om je 30 milijuna kuna, nakon čega će Hrvatske ceste paralelno raditi da se do kraja dovrši sva potrebna dokumentacija i krene s izgradnjom brze ceste do Koprivnice – rekao je premijer Plenković te dodao kako su posjet iskoristili i za obilazak Podravke.

– Pozdravili smo njihov investicijski ciklus i izgradnju nove tvornice vegete i juha i ulaganja u obnovljive izvore energije, dakle, solarne panele koji su postavljeni na nizu objekata ovdje u Koprivnici. U razgovoru sa županom i gradonačelnikom koncentrirali smo se na daljnju investiciju u prometnu infrastrukturu, brze ceste, ali i izgradnju željezničke pruge prema Mađarskoj koji jako dobro napreduju. Čuli smo da dobro napreduju radovi na aglomeraciji. Glavni grad županije, Koprivnica i još nekoliko drugih jedinica lokalne samouprave su uključeni u taj proces koji se jako dobro odvija – rekao je premijer.

Na kraju svog posjeta Koprivničko – križevačkoj županiji premijer je obišao i Sveučulište Sjever u Koprivnici.

– Posjet ovom dijelu Sveučilišta Sjever u Koprivnici bio je vrlo koristan. Shvatili smo da je ovo opće sveučilište u kojem je čak 87 posto studenata na STEM programima, dakle idu u korak s potrebama četvrte industrijske revolucije. Lijepo je vidjeti da ovdje studira više od 5.000 mladih. Uz gospodarstvo, uz kulturu i sveučilišni razvoj je ovdje u sjeverozapadnim županijama prisutan – zaključio je premijer Plenković.

jmiklauzic / www.sjever.hr
26.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.