Now Reading:
NIJE I NEĆE BITI ZABORAVLJEN! U Gornjoj Stubici obilježena 31. obljetnica preleta legendarnog Rudolfa Perešina
Full Article 1 minutes read

NIJE I NEĆE BITI ZABORAVLJEN! U Gornjoj Stubici obilježena 31. obljetnica preleta legendarnog Rudolfa Perešina

Ovog utorka, na 31. obljetnicu preleta Rudolfa Perešina, zrakoplovom MIG 21 iz JNA u Klagenfurt, načelnik Gornje Stubice, Jasmin Krizmanić i članovi UBDR Sveti Juraj Gornja Stubica položili su cvijeće i zapalili lampaše kod njegove biste u Spomen parku Rudolfa Perešina, u rodnoj mu Gornjoj Stubici.

Podsjetimo, Rudolf Perešin rođen je u Gornjoj Stubici, u selu Jakšinec 25. ožujka 1958. godine. Po izbijanju Domovinskog rata iz JNA prebjegao je na hrvatsku stranu. Svojim MIG-om 21 25. listopada 1991. godine sletio je u Austriju, čime je privukao pozornost čitavog svijeta.

Fotografiju pokraj borbenog zrakoplova, uz riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” objavila je većina svjetskih medija, što je našem narodu donijelo dodatnu moralnu snagu u kritičnim trenucima Domovinskog rata tijekom borbe protiv nadmoćnog neprijatelja.

Vrativši se u Hrvatsku priključio se obrani, sve do akcije Bljesak 2. svibnja 1995. kada je njegov zrakoplov oboren, a njemu se gubi svaki trag. Posmrtni ostaci obitelji vraćeni su 1997. godine.

Svake godine njemu u čast u Gornjoj Stubici održavaju se “Susreti za Rudija” te su tako ove godine održani jubilarni, 25. susreti.

www.sjever.hr
26.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.