Now Reading:
Krapinsko – zagorska županija domaćin 3. Regionalne konferencije Matice umirovljenika – “Senior 2030”
Full Article 3 minutes read

Krapinsko – zagorska županija domaćin 3. Regionalne konferencije Matice umirovljenika – “Senior 2030”

Krapinsko – zagorska županija, točnije Oroslavje je domaćin treće Regionalne konferencije “Senior 2030.” – Tematska mreža za politiku aktivnog starenja u Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji je pokrenut s ciljem dugoročnog razvijanja i jačanja suradnje između organizacija civilnog društva, jedinica lokalne i regionalne samouprave, socijalnih partnera i visokoobrazovnih i znanstvenih institucija s ciljem kreiranja poticajnog okruženja i kvalitetne suradnje.

Projekt je to Matice umirovljenika, a na kojem kao partner sudjeluje i Krapinsko – zagorska županija. Kako je istaknula Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske riječ je o jednoj od pet konferencija koje će se održati do kraja studenog, a u Oroslavju je održana treću konferencija u nizu.

– Ovaj naš projekt traje tri godine te ćemo u tom periodu iznjedriti četiri znanstvena rada, tri stručna rada i puno podataka koji bi trebali biti na korist naših umirovljenika. Do sada su održane fokus grupe, okrugli stolovi i veliko istraživanje koje ćemo danas predstaviti. Radi se o istraživanju koje je rađeno na uzorku od 800 umirovljenika na razini cijele Hrvatske, a odnosi se na prevenciju siromaštva, mirovinsku reformu, robu i usluge koje su potrebne, odnosno sve ono što je potrebno našim umirovljenicima – rekla je Fortuna dodavši kako se radi o velikom iskoraku.

– Projekt je jako bitan za sve umirovljenike Hrvatske zato što ćemo po prvi puta imati znanstvene i stručne radove na temelju kojih će se donositi odluke i zakoni – poručila je Fortuna.

Konferenciji je prisustvovala i zamjenica krapinsko – zagorskog župana, Jasna Petek koja je naglasila kako Krapinsko – zagorska županija gradi suradnički odnos s umirovljenicima i svim ljudima treće živote dobi s područja županije.

– Kroz županijski proračun osiguravamo već niz godina, oko 400 tisuća kuna namijenjenih Matici umirovljenika, a kroz koju se sredstva distribuiraju ostalim našim udrugama umirovljenika. Upravo su nam osobe treće životne dobi važni suradnici u kreiranju socijalnih politika i usluga te u brojnim povjerenstvima i stručnim timovima. Kreiranje politika na području Krapinsko – zagorske županije nezamislivo je bez sinergije, s jedne strane mladih ljudi, a s druge strane umirovljenika i nas koji smo u radnoj dobi. Upravo zadovoljenje potreba djece, mladih i starijih predstavlja cjelovitu sliku naše županije – rekla je Petek.

Dodala je i kako na području KZŽ postoji jako puno obiteljskih domova, koji bi se prema novom Zakonu o socijalnoj skrbi trebali pretvoriti u ustanove, kao i domova za starije i nemoćne osobe.

– Nemamo nijedan dom u vlasništvu Krapinsko – zagorske županije, ali imamo u tim domovima mjesta koja se nude po socijalnom kriteriju odnosno kao socijalna usluga – pojasnila je Petek te dodala kako broj takvih ustanova nažalost nikad nije dovoljan, no da ni Županija ne isključuje mogućnost sufinanciranja jednog takvog objekata odnosno ustanove.

jmiklauzic / www.sjever.hr
26.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.