Now Reading:
Mogu li trgovine preživjeti uvođenje neradnih nedjelja? Evo tko će biti najveći gubitnici novog zakona
Full Article 2 minutes read

Mogu li trgovine preživjeti uvođenje neradnih nedjelja? Evo tko će biti najveći gubitnici novog zakona

Iako se zabrana rada trgovina nedjeljom u hrvatskom javnom prostoru povlači već dugi niz godina, premijer Andrej Plenković nedavno je najavio kako će radno vrijeme trgovina ograničiti na 16 nedjelja godišnje koje trgovac sam bira, a Vlada planira propisati da radno vrijeme prodajnih objekata može biti najviše 90 sati tjedno, prenosi Poslovni.hr.

Kako piše Novi list, prema prijedlogu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u tjednu kada trgovine rade i nedjeljom moći će biti otvorene 105 sati što znači da će moći biti otvorene po 15 sati dnevno.

Zabrana rada nedjeljom i dalje ima i brojne izuzetke i to, kako objašnjava Ministarstvo, zbog “potrebe opskrbe stanovništva, kontinuiranog obavljanja javnih usluga, ali i rada onih objekata koji uobičajeno rade nedjeljom i blagdanima zbog specifičnosti potreba potrošača”.

Svaku nedjelju od 7 do 13 sati moći će raditi pekarnice i kiosci, a bez ograničenja radnog vremena nedjeljom mogu biti otvorena prodajna mjesta koja se nalaze u sklopu željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe, brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila.

Zabrana se ne odnosi ni na trgovine unutar benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova, iako su upravo vjerske zajednice te koje se najviše zalažu za zabranu rada nedjeljom.

Nedjelja neće biti neradna ni za trgovine unutar muzeja, interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima, kao ni na tržnicama.

Trgovci su i kod prijašnjih zakonskih izmjena isticali kako su se benzinske već pretvorile u prodavaonice mješovite robe što će biti dodatno izraženo ako se zabrani rad nedjeljom.

Kako prenosi Poslovni.hr, zakon je već izazvao reakcije pa su pojedini obiteljski obrti upozorili kako će primjena ovakvog zakona za njih značiti gašenje jer nedjeljom ne rade zato što žele, nego zato što moraju da bi opstali.

Sudeći prema njihovim najavama, male kvartovske trgovine i obiteljski obrti bit će kolateralne žrtve takvog zakona jer ono što nisu uništili veliki strani trgovački lanci, uništit će ovaj zakon.

Građani pak upozoravaju da će takva „sezonska” politika rezultirati daljnjim demografskim padom, iseljavanjem i smanjenjem gospodarskog rasta, a dio radnika u trgovini zbog neradnih će nedjelja ostati bez posla.

www.sjever.hr / poslovni.hr / novilist.hr
25.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.