Now Reading:
Ministrica Vučković u Krapini prisustvovala konferenciji “Poljoprivreda i ruralni razvoj Zagorja” – “Dodatnim potporama i dalje ćemo još bolje i brže preobražavati hrvatsko selo”
Full Article 6 minutes read

Ministrica Vučković u Krapini prisustvovala konferenciji “Poljoprivreda i ruralni razvoj Zagorja” – “Dodatnim potporama i dalje ćemo još bolje i brže preobražavati hrvatsko selo”

U prostorima Poslovno – tehnološkog inkubatora Krapinsko – zagorske županije u Krapini, u organizaciji LAG-a “Zeleni bregi” i portala zip.com.hr održava se konferencija “Poljoprivreda i ruralni razvoj Zagorja -strategije, inovacije i održivost”.

Kako je istaknuo predsjednik LAG-a “Zeleni bregi” Žarko Miholić lokalne akcijske grupe su nevladine, nepolitičke udruge koje daju značajan doprinos ruralnom razvoju područja kojeg pokrivaju, a LAG “Zeleni bregi” trenutno je u fazi izrade Lokalne razvojne strategije za razdoblje 2023. do 2027. godine.

– Upravo ova konferencija, uz prisutnost uvaženih gostiju, treba dati jedan značajan odgovor na koji način i kako gledamo na poljoprivrednu politiku u narednom periodu. U proteklom razdoblju financijske omotnice 2017. – 2021. godine i u ovom prijelaznom razdoblju 2022. godine, LAG je ukupno aplicirao negdje oko 2,5 milijuna eura, s time što je nekih 60 posto upravo taj dio koji je prošao kroz mjeru 6.01 i bio ugrađen u obiteljska poljoprivredna gospodarstva i male, sitne obrte. Na taj smo način u jednom velikom dijelu pridonijeli ruralnom razvoju područja, ne samo Krapinsko – zagorske županije već i dijelu Zagrebačke županije – rekao je Miholić.

Konferenciji je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je tom prilikom naglasila kako se konferencija bavi budućnošću ruralnog prostora Hrvatskog zagorja te će zaključci konferencije svima pomoći kako bismo ostvarili svoje strateške ciljeve i još bolje odgovorili na izazove koji su pred cijelom Hrvatskom, a osobito pred ruralnim prostorom.

– Dosad smo putem Programa ruralnog razvoja na području Krapinsko – zagorske županije dali potpore u vrijednosti gotovo 630 milijuna kuna. Također, putem mjere 6, a koja se odnosi na razvoj malih gospodarstava uloženo je otprilike 55 milijuna kuna te smo pomogli i 110 projekata iz mjere 4, koja je najizdašnija investicijska mjera ovog programa. Vjerujem da ćemo je u idućem programskom razdoblju koristiti još bolje – pojasnila je Vučković.

Naglasila je ministrica Vučković i važnost Leader pristupa odnosno kako je rekla, važnost primjene načela odozdo prema gore, gdje se uistinu sve potrebe hrvatskog ruralnog prostora čuju na način da polaze od dolje, odnosno od onih koji u tim prostorima žive i koji osjećaju te izazove najbolje i da se sučele te potrebe sa svim onim što imamo kako bi se na najbolji mogući način i odgovorilo na te potrebe.

– Što se tiče budućnosti tu su Nacionalni strateški plan od kojeg se puno očekuje, a za pet godina on će biti vrijedan za cijelu Hrvatsku nešto malo manje od 3 milijarde i 800 milijuna eura. Također treba naglasiti da je hrvatska Vlada na čelu s predsjednikom Plenkovićem po prvi puta povisila sredstva koja se odnose na nacionalno sufinanciranje s 15 na 20 posto. Time se šalje još jedna poruka o važnosti ruralnog prostora i važnosti poljoprivredne politike u ruralnom prostoru – izjavila je ministrica Vučković najavivši kako je pred hrvatskim poljoprivrednicima izazovno vrijeme te će Ministarstvo nastojati odgovarati na krize dodatnim potporama kojima će dalje još bolje i brže preobražavati hrvatsko selo.

U posljednjih nekoliko godini suočeni smo s brojnim krizama, koje nitko nije očekivao i reagirali smo dobro, pa je tako na području Krapinsko – zagorske županije putem posebnih mjera u covid krizi podržan opstanak više od 18 tisuća radnih mjesta kod više od 2800 poslodavaca – rekla je Vučković.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir osvrnula se na podatke zadnjeg popisa stanovništva prema kojima je gotovo 200 sela ostalo bez stanovnika i 700 je pred izumiranjem.

– To znači da od nas koji obnašamo različite dužnosti se očekuju konkretne akcije. Da bi ljudi ostali živjeti na selu da bi se bavili poljoprivredom moramo ih pitati što im treba da ostanu živjeti na selu, što im treba da bi i dalje za nas proizvodili hranu. Zato ovakva komunikacija kroz LAG-ove, kroz poduzetničke inkubatore, kroz lokalnu razinu odozdo prema gore je dragocjena jer najbolje možemo od samih korisnika dobiti informaciju kako korigirati naše strateške dugoročne planove, kako ih usmjeriti da bi oni dali dodanu vrijednost – objasnila je Petir.

Dodala je i kako je izuzetno važna digitalizacija jer je Hrvatska po digitalizaciji ruralnog prostora na 20. mjestu u EU.

– Zadali smo si ciljevi da do 2025. želimo imati 100-postotnu pokrivenost širokopojasnim internetom. To je nužno jer za pokretanje bilo kojeg poslovanja na hrvatskom selu je potreban internet ako želimo uspostaviti kratke lance opskrbe hranom, ako želimo imati online prodaju ili ako želimo možda neke nove stanovnike sela privući važno je da imamo digitaliziran seoski prostor jer je to i preduvjet i za modernizaciju i digitalizaciju poljoprivrede – kazale je Petir.

Tema o kojoj je Petir govorila na konferenciji odnosila se na mlade u poljoprivredi kojih u Hrvatskoj ima oko 13 posto. Cilj je prema strategiji poljoprivrede do 2030. godine da se njihov postotak podigne na 20 posto.

– Oni mogu donijeti i konkurentnost i produktivnost hrvatskoj poljoprivredi jer brzo upijaju znanja i brzo se prilagođavaju, a na svima nama je kroz Nacionalni strateški plan koje je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo i uputilo na odobrenje Europskoj komisiji stvorimo preduvjete da najbolji projekti budu poduprijeti i na taj način te mlade ljude zadržimo na hrvatskom selu – poručila je.

Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović koji je tom prilikom zahvalio Vladi RH i Ministarstvu poljoprivrede na prepoznavanju važnosti LAG-ovi i što su alocirali značajna sredstva upravo za LAG-ove.

– To je je temelj od kud sve kreće i na terenu se najbolje zna što, gdje i kako se može pomoći. Značajna sredstva su kroz natječaje usmjerena prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Isto tako, kroz gradove i općine za manje projekte, tako da očekujemo da će se to nastaviti dalje. Moram priznati da je ovaj LAG vrlo operativan, dinamičan i vrlo kreativan u razvoju svojih programa i suradnja. Svi nekako pokušavamo zajedno napraviti ono što je najbolje za naše građane i sugrađane – zaključio je Gregurović.

jmiklauzic / www.sjever.hr
25.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.