Now Reading:
Među najboljima u Hrvatskoj – Bronca EU projektu KZŽ, “Zagorje ABECEDA prirode”
Full Article 3 minutes read

Među najboljima u Hrvatskoj – Bronca EU projektu KZŽ, “Zagorje ABECEDA prirode”

U Zagrebu je održana svečana dodjela nagrada za Najbolji županijski EU projekt 2022. i konferencija “EU fondovi 2021.-2027.”, u organizaciji Jutarnjeg lista i Hrvatske zajednice županija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Na natječaj za najbolji ovogodišnji EU projekt od pristiglih 47, u finale je ušlo 37 projekata, u pet kategorija. U kategoriji doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici treće mjesto, prema odluci stručnog ocjenjivačkog suda, pripalo je EU projektu “Zagorje ABECEDA prirode”, Krapinsko – zagorske županije.

Priznanje je preuzela zamjenica krapinsko – zagorskog župana, Jasna Petek.

– Projekt Zagorje ABECEDA prirode je u skladu s našom vizijom zelenog i održivog razvoja te nam je drago što je njegova kvaliteta prepoznata i na ovoj razini. U sklopu projekta napravili smo zelene učionice, krasnu stazu u krošnjama kod spomenika u Zelenjaku i Centar za prirodu u Radoboju te proveli niz radionica kojima smo najmlađe učili kako čuvati prirodu i odgovorno koristiti energiju – rekla je zamjenica župana Petek te izrazila uvjerenje da će Zagorje ABECEDA prirode biti poticaj i novim sličnim projektima, kako u Zagorju, tako i izvan njegovih granica.

Projekt Zagorje ABECEDA Prirode počeo je s provedbom 31. siječnja 2017. godine te je završen 31. kolovoza 2021. Nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ, a ukupna vrijednost projekta iznosi 4.589.418,50 kuna. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU preko 85 posto.

U sklopu projekta izrađeni su:

Staza kroz krošnje Zelenjak

Radi se o poučnoj tematskoj stazi u zaštićenom području značajni krajobraz Zelenjak – Risvička i Cesarska gora. Tema staze je zaštićena prirodna i kulturna baština, odnosno zaštićene biljne i životinjske vrste. Sastoji se od drvene staze među krošnjama sa temom glazbe (inspirirana spomenikom himne Lijepe naše), info pločice sa poučnim sadržajem, trubu, promatračnicu za ptice, njihaljke. Staza je jedinstvena u Hrvatskoj, dužine 125 metara, a najviše visine 5 metara.

Centar za prirodu „Zagorje“ u Radoboju.

Centar se nalazi u u podnožju ekološke mreže Natura 2000 Strahinjščica. To je prvi objekt takve vrste u KZŽ koji služi za prezentaciju prirodnih vrijednosti i ekološke mreže Natura 2000 kroz održavanje edukativnih radionica, predavanja i izložbi u organizaciji JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ Zagorje zeleno, kroz cijelu godinu. Multimedijalno uređenje prizemlja i kata centra uključuje prikaz zaštićenih područja kroz virtualnu stvarnost i video produkciju 360°, prikaz zaštićene flore i faune kroz hologramske jedinice, pad hrašćanskog meteorita kroz projekciju sa zvučnim efektima, simulaciju Židovske jame te prikaz svih prirodnih značajki kroz interaktivni sustav aplikacija,

Tri zelene učionice

Učionice se nalaze na području ekološke mreže Natura 2000 Strahinjščica. Radi se o edukacijskim poligonima za održavanje škole u prirodi opremljeni tablama i različitim didaktičkim pomagalima (drveni dalekozor, hranidbeni lanci, sviralica, taktilna staza, šumsko uho i dr.) koja učenicima približavaju učenje o prirodi i njezinim posebnostima.

www.sjever.hr
25.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.