Now Reading:
Rekordere dobrovoljnog darivanja krvi ugostio župan Marušić: Po broju davanja mi smo među deset najboljih županija u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

Rekordere dobrovoljnog darivanja krvi ugostio župan Marušić: Po broju davanja mi smo među deset najboljih županija u Hrvatskoj

U povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi, župan Marko Marušić primio je dobrovoljne darivatelje koji desetljećima daju krv i predstavnike društava Crvenog križa s područja županije.

-Mi smo po broju davanja među 10 najboljih županija u Hrvatskoj. U 2021. godini imali smo čak 203 nova davatelja krvi, što pokazuje da nemamo problema s privlačenjem ljudi i osvještavanjem da je riječ o humanom i nesebičnom činu kojim se pomaže drugima – istaknuo je župan čestitajući darivateljima na njihovoj humanosti i Crvenom križu na dobro organiziranim akcijama i uspješnom provođenju te aktivnosti.

Posebno je zahvalio onima koji su krv darovali više od 100 puta, a među njima je rekorder 65-godišnji Josip Kolar iz Velikog Grđevca. Krv je darovao čak 145 puta i po tome je među najuspješnijima u Hrvatskoj.
-Darivanje krvi ne pruža samo osobno zadovoljstvo već se nadoknađuje svježa krv što je jako dobro za zdravlje i to pokušavam reći ljudima kad pričamo o davanju krvi. Mislim da bi bilo dobro educirati srednjoškolce o darivanju krvi – kazao je Kolar dodajući kako mu je želja dosegnuti brojku od 150 darivanja.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije Melita Lozina istaknula je kako su u 2021. godini prikupili 5.374 doze krvi, a među 203 nova davatelja u toj godini 123 su muškarca i 80 žena što je jako dobro, Istaknula je, ako se zna da je omjer žena i muškaraca u akcijama darivanja krvi 1:5.
U 2022. prikupili su 4.553 doze, a do kraja godine imat će još pet akcija tako da bi podaci trebali biti na razini lanjskih.

sjever.hr/bbz.hr
24.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.