Now Reading:
Grad Novi Marof u suradnji s Općinom Breznički Hum podiže čitalačku kulturu: novomarofska knjižnica uskoro stiže na kućni prag građana
Full Article 3 minutes read

Grad Novi Marof u suradnji s Općinom Breznički Hum podiže čitalačku kulturu: novomarofska knjižnica uskoro stiže na kućni prag građana

Kako bi se podigla čitalačka kultura i osigurala veća dostupnost usluga knjižnice, u Gradu Novom Marofu počinje važan projekt kojim će Gradska knjižnica i čitaonica stizati na kućni prag građana. Riječ je o projektu „Čitanje na kotačima”, a u ponedjeljak je potpisan ugovor o suradnji s tvrtkom Autobus d.o.o. koja će u sklopu projekta nabaviti kombi vozilo u kojem će se nalaziti knjižnica u malom.

Ugovor su potpisali ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof Lidija Zečević te direktor tvrtke Robert Vrhovski, a potpisivanju su prisustvovali i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač te Zoran Hegedić, načelnik Općine Breznički Hum koja je partner na projektu.

Budući da je administrativno područje Grada Novog Marofa jedno od najvećih u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, važnost ovog projekta još je veća. Naime, s obzirom da će knjige dolaziti građanima, približit će im se usluge novomarofske knjižnice koje su mnogima od njih trenutno nedostupne.

– Grad Novi Marof jedno je od najvećih područja u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a u projekt se uključila i Općina Breznički Hum s kojom imamo odličnu suradnju i koja značajno koristi prostore Kulturnog centra i knjižnice. Samim time, i njihovi i naši stanovnici moći će koristiti usluge knjižnice, pogotovo bibliokombi čime će se, vjerujem, povećati broj korisnika naše knjižnice – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Dodao je i kako ovim projektom koji im je odobren prošle godine koja je bila godina čitanja nastoje povećati potencijalni broj korisnika knjižnice.

-Projekt je povezan s godinom čitanja i sa željom čitave Europske unije i Republike Hrvatske da naši građani što više čitaju. Zato i imamo ovako prekrasnu knjižnicu kako bi mogli što više koristiti njezine usluge, a s ovim projektom, vjerujemo da će toga biti i više. Nakon što projekt završi, osigurat ćemo sredstva, kako u proračunu Grada, tako i u proračunu Općine Breznički Hum kako bi se i dalje nastavio. Vjerujem da će biti i nekih novih programa Ministarstva gdje ćemo se moći prijaviti te da će ovaj projekt imati svoju održivost i u budućnosti – zaključio je Jenkač.

Projekt vrijedan više od 2 milijuna kuna je u 85-postotnom iznosu sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, dok se preostalih 15 posto financira iz državnog proračuna. Kako je pojasnila ravnateljica Zečević, osim nabave kombi vozila koje će koštati 745 tisuća kuna, projekt obuhvaća i razne radionice.

-Imamo nekoliko radionica koje su posvećene ranjivim skupinama društva. To su umirovljenici, djeca i mladi te osobe s invaliditetom – kazala je ravnateljica Zečević dodajući da projekt, koji je počeo prošle godine, završava u rujnu 2023. godine.

Stanice bibliokombija nalazit će se na području Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum, točnije u blizini škola, vrtića i društvenih domova. Kako je najavila, nakon što projekt završi bibliokombi će se nastaviti koristiti.

Načelnik Hegedić naglasio je kako je projekt važan iz više razloga, a jedan je da će svim njihovim mještanima knjige biti dostupnije.

-Dio naše općine je visinsko područje gdje pretežno žive staračka domaćinstva. Njima ćemo prvenstveno približiti ovu uslugu. Naravno, i svima ostalima kojima nije lako doći do knjižnice u Novom Marofu – kazao je Hegedić.

Robert Vrhovski, direktor tvrtke Autobus d.o.o. koja će na proljeće iduće godine isporučiti kombi pojasnio je kako se radi o vozilu koje će se opremiti policama za knjige, električnim instalacijama te svime ostalim što je potrebno za njegovo funkcioniranje.

www.sjever.hr
24.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.