Now Reading:
Mursko Središće proširenjem vrtića vrijednog 12 milijuna kuna osigurat će kapacitete za narednih minimalno 10 godina!
Full Article 3 minutes read

Mursko Središće proširenjem vrtića vrijednog 12 milijuna kuna osigurat će kapacitete za narednih minimalno 10 godina!

Na gradski blagdan Svete Barbare  04.12. 2019. godine  svečano je otvoren novi Dječji vrtić Maslačak. Još 2017. godine nakon višekratnih promjena projektne dokumentacije kako bi se zadovoljili uvjeti iz Javnog poziva, stigla je Odluka o prihvatljivosti financiranja gradnje novog dječjeg vrtića Maslačak u gradu Mursko Središće.

Realizacijom tog projekta od 10 milijuna kuna, a koji je Grad sufinancirao s 15% ili 1,5 milijuna kuna najmlađi su dobili adekvatne uvjete za boravak u vrtićkim ili jasličkim skupinama.

Preseljenjem Dječjeg vrtića iz prostora nekadašnje stare škole otvorila se mogućnost da se gradska uprava preseli na tu lokaciju. Uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je odobrilo 400 tisuća kuna za adaptaciju tih prostora 2020. godine je i to realizirano pa je od listopada 2020. godine Gradska uprava preseljena na novu lokaciju. Prostori bivše Gradske uprave smješteni uz Centar za kulturu Rudar su pak nakon toga dodijeljeni na korištenje komunalnom poduzeću Murs-ekom te državnim uredima.

U Gradu je stigla sretna vijest da je prijavljeni projekt dogradnje Dječjeg vrtića s još četiri skupine prihvatljiv za financiranje putem Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova.

Dogradnjom bi se osigurali dovoljni kapaciteti za svu djecu, vjerojatno za minimalno deset i više godina unaprijed. Treba napomenuti da projektantska procjena dogradnje iznosi oko 12 milijuna kuna, a prema pravilima iz Javnog poziva prihvatljivi trošak sufinanciranja putem javnog poziva iznosi 4.896 000,00 kuna dok bi ostatak trebalo osigurati u idućim godinama iz gradskog proračuna što pa će predstavljati jako veliki teret zbog već nastalih obveza na projektu aglomeracije Mursko Središće te najavi mogućeg početka realizacije projekta aglomeracije naselja Štrukovec i Križovec što će također biti ozbiljniji financijski teret za gradske financije.

Obzirom što je malo vjerojatno da bi se ovakav javni poziv u idućem desetljeću mogao ponoviti, gradonačelnik Dražen Srpak smatra da Grad nema previše izbora obzirom što je dogradnja unatoč manjem obimu sufinanciranja i nadalje potrebita te zapravo i ne postoje drugačiji izbor osim da se prihvati ovakva odluka o prihvatljivosti financiranja, a u godinama koje dolaze obzirom što je provedba do sredine 2026. godine morat će se pronaći mogućnost financiranja našeg djela koji bi trenutačno iznosio oko 7 milijuna kuna, s nadom da će ipak cijene u građevini u idućim godinama biti manje, a onda posljedično i razina udjela financiranja. Isto tako postoji mogućnost da će se iz nekih drugih izvora financiranja moći dobiti novac za pomoć u financiranju našeg djela projekta.

Zanimljivo je dodati da je 2019. godine cijeli vrtić veličine od 1400 metara kvadratnih bio financijski „težak“ 10 milijuna kuna, dok pak danas procjena dogradnje četiri skupine s nešto više od 500 metara kvadratnih prema procjeni projektanata iznosi 12 milijuna kuna.

Dogradnja vrtića nam je od vitalne važnosti za osiguranje dostatnih kapaciteta za svu djecu i trebat će sve učiniti da se taj projekt unatoč velikom financijskom opterećenju za gradski proračun i u idućim godinama uspješno realizira.

sjever.hr/mursko-sredisce.hr
23.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.