Now Reading:
Veseo i raznolik Dječji tjedan u OŠ „Ljudevit Gaj” Krapina – brojne aktivnosti i posjet gradonačelniku Greguroviću
Full Article 6 minutes read

Veseo i raznolik Dječji tjedan u OŠ „Ljudevit Gaj” Krapina – brojne aktivnosti i posjet gradonačelniku Greguroviću

U Osnovnoj školi „Ljudevit Gaj” Krapina i ove je godine nizom aktivnosti obilježen Dječji tjedan, a nije izostao ni posjet gradonačelniku Zoranu Greguroviću.

Tekst o Dječjem tjednu i fotografije pripremila je stručna suradnica i školska knjižničarka Suzana Pracaić:

Obilježili smo još jedan Dječji tjedan u našoj Školi! Ove godine Dječji se tjedan obilježavao od 3. do 9. listopada, no mi smo ga, zbog većeg broja aktivnosti, malo i produljili.

Moto Dječjeg tjedna je lijepa i prepoznatljiva izreka koja izražava odnos odraslih prema djeci: „Ljubav djeci prije svega!“, a u javnosti se dodatno ističe i poruka koja izražava glas djece: „Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!“

Samo otvorenje Dječjeg tjedna započelo je svečanošću u Parku matice Hrvatske pod nazivom „Zavrti se, poskoči i u dječji tjedan uskoči!“, koji je organizirala Županija, te su u njemu sudjelovali učenici osnovnih škola i dječjih vrtića našega Grada. Na otvorenju su iz naše Škole sudjelovali učenici 4.b razreda, a ista je skupina učenika prethodno sudjelovala i u radionici s defektologinjom Aleksandrom Podsečki i učiteljicom Karlom Horvat, na kojoj su istaknuli i svima poručili što je važno kako bi dijete raslo u sreći. Poticajnim su porukama i predivnim crtežima oslikali platno, koje je, zajedno s platnima djece iz druge škole i dječjih vrtića, čitav tjedan krasilo glazbeni paviljon u parku. Sada će još jedno vrijeme krasiti pano u prizemlju Škole.

Učenici, autori platna, u programu otvaranja sudjelovali su zajedničkom recitacijom stihova Arsena Dedića „Što sadrži jedno malo dijete?“, nakon čega su pjevali, plesali, poigrali se i na kraju okrijepili.
Sa skupinom učenika s teškoćama u razvoju odrađena je radionica uz Dan bez ocjena koji se u našoj školi održavao u petak, 7. listopada, a zbog kojega su svi učenici bili vrlo sretni. Učenici su, uz pomoć defektologinje Aleksandre Podsečki, izradili predivan plakat na tu temu

Istoga je dana održana i konstituirajuća sjednica Vijeća učenika na kojoj je pedagog naglasak stavio na važnost otvorenog izricanja vlastitih misli, stavova i osjećaja, pri čemu je dužnost odraslih da djecu, što otvorenija srca i uma, slušaju i uvažavaju. Uz iznošenje problema i nedostataka u Školi i Gradu, ali i  mnoštva kreativnih i konstruktivnih ideja za njihovo rješavanje i poboljšavanje, na sjednici su predstavnici razrednih odjela za predsjednika Vijeća učenika izabrali Luku Hršaka iz 7.c razreda. Za njegovu zamjenicu izabrana je Lana Vragović iz 8.a razreda, dok je za zapisničara izabran Ivano Mikša iz 7.c razreda.

Naši su učenici sudjelovali u još dvije važne aktivnosti, a koje se lijepo uklapaju u cjelokupnu tematiku. Radi se o dva filmska festivala: KIKI festivalu i Festivalu dječjih prava. Prvi se odvijao uživo, 12. listopada, projekcijama filmova inkluzivne tematike u Kinu Krapina, uz razgovor s filmskim edukatorom. Drugi pak se festival održava online, a prikazuje izbor najboljih filmova o dječjim pravima, promičući stvaralaštvo djece i mladih iz Hrvatske i svijeta.

Dan bijelog štapa obilježili su učenici 8.a razreda, njihova razrednica Tanja Dunaj u suradnji s defektologinjom Aleksandra Podsečki i knjižničarkom Suzana Pracaić koje su osmislile i provele radionicu. Cilj  je bio razvijanje tolerancije i empatije te razumijevanje, prihvaćanje i uvažavanje različitosti (temeljna ljudskih prava, prava osoba s posebnim potrebama). Radionica je dio projekta „Neka se i naš glas čuje!“ kojim dajemo svoj doprinos Europskoj godini mladih. 

Predstavnici Vijeća učenika 18. listopada posjetili su gradonačelnika našega Grada, Zorana Gregurovića te su s njime razgovarali o svojim željama, potrebama i prijedlozima koji bi mogli unaprijediti život sve djece našeg grada. Gradonačelnik im je prezentirao buduće planove uređenja okoliša naše škole te drugih lokacija u gradu koje su važne za djecu. Saslušao je sve prijedloge, odgovorio na mnoga pitanja te izdvojio ona koja je moguće ostvariti u skorijoj budućnosti. U pratnji učenika bili su stručnih suradnici knjižničarka Suzana Pracaić, defektologinja Aleksandra Podsečki i pedagog Marko Koprivnjak.

Na satovima razrednih odjela naši učenici i dalje pišu poruke odraslima, kako svojim učiteljima, ravnateljici i  stručnim suradnicima, tako i onima najvažnijima za njih, svojim roditeljima. Kako bi svi bili sigurniji u školi i svojim razrednim odjelima, donesena su i razredna pravila.

Za sam kraj pročitajte neke od dječjih poruka koje su predstavnici Vijeća učenika uputili našem gradonačelniku:
-volio bih da nastava kraće traje… da su odmori duži, a satovi kraći; da je nastava samo ujutro (ili samo popodne)
-da je manje učenika u razredu (imamo razrede s 26 ili 28 učenika), da imamo više nastave u prirodi i terenske nastave koju ne bi trebali platiti naši roditelji
-da imamo bolje opremljenu dvoranu (zimi je tamo jako hladno), a bilo bi i super kad bi imali stijenu za penjanje
-da imamo bolji Internet koji je dostupan svim učenicima, za potrebe učenja i nastave (ako se više razreda priključi na Internet, sustav se ruši)
-ormarići za učenike nisu najbolji, nema ih dovoljno, fale nam često ključevi, a trebala bi nam i bolja garderoba
-kada čekamo bus nemamo uvijek gdje čekati (stajalište je malo)
-bilo bi super da imamo neki dnevni boravak ili veći prostor za produženi boravak kad čekamo roditelje
-kuhinju, odnosno jelovnike bi puno nas mijenjalo (netko bi Mc Donalds, netko bi više mliječnih jela, netko više voća i sl.), a bilo bi dobro da sedmaši i osmaši dobiju veće porcije, odnosno da imamo mogućnost odabira više menija
-da osigurate ceste oko škole – sigurnost učenika je ugrožena zbog slijetanja automobila kroz školsku ogradu, dva puta unutar godine dana (‘ležeći policajci’ bi nam dobro došli, da vozači uspore jer su u području škole – nije dovoljno označeno da je blizu škola)
-u gradu nam treba hotel da turisti mogu ostati u našem lijepom gradu, a i dobar restoran koji može primiti velike grupe učenika, kad dođu na terensku nastavu u Krapinu
-voljeli bi imati biciklističke staze, balon za igranje tenisa zimi, skejt park, a i pump track bi bio super
-u gradu nam treba više parkirnih mjesta, veća glazbena škola
-fale nam izleti, više radionica za učenike kao prije korone, poput domaćinstva – kuhanje, pečenje palačinka i kolača, vezenje, ples, obilježavanje Noći vještica i sl.
-u Područnoj školi Donja Šemnica bi željeli dvoranu za Tjelesni i bolji raspored učionica

s.pracaić/sjever.hr
22.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.