Now Reading:
VELIK ISKORAK Međimurci njeguju dobrosusjedske odnose – nakon uspješne projektne suradnje s Mađarima unaprjeđuje se i ona sa Slovencima?
Full Article 2 minutes read

VELIK ISKORAK Međimurci njeguju dobrosusjedske odnose – nakon uspješne projektne suradnje s Mađarima unaprjeđuje se i ona sa Slovencima?

Međimurska županija već dugi niz godina sudjeluje u programima prekogranične suradnje, a zahvaljujući kvalitetnoj prekograničnoj suradnji s Mađarskom provode se mnogi uspješni projekti.

Rukovodstvo Europske grupacije za teritorijalnu suradnju „Regija Mura“ održalo je radni sastanak u Nagykanizsi na kojem su dogovoreni daljnji koraci vezani uz kandiranje zajedničkih projekata na fondove Europske unije. Jedna od tema sastanka bila je uključivanje EGTS-a iz Slovenije, kako bi sve tri zemlje koje međusobno graniče mogle još više jačati svoju pograničnu suradnju koja pridonosi sveukupnom razvoju teritorijalne suradnje.

Predsjednik Europske grupacije za teritorijalnu suradnju Regija Mura (EGTS REGIJA MURA) Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije rekao je kako je uključivanje Slovenije veliki korak prema unapređenju suradnje susjednih zemalja, ali i povećanju međunarodne konkurentnosti pograničnih regija.

-Naš EGTS prva je grupacija u kojoj sudjeluju međimurske općine i gradovi te tridesetak mjesta iz Mađarske. Želja nam je da se u našu grupaciju uključi i Slovenija kako bismo smanjili društvene i gospodarske nejednakosti susjednih regija. EGTS Regija Mura uspješna je u povlačenju EU sredstava, a do sada nam je za provedbu projekata odobreno oko dva milijuna eura, neki su već realizirani dok su neki u tijeku. Novih ideja i projekata nam ne nedostaje, te intenzivno radimo na pripremi projektne dokumentacije kako bi bili spremni kandidirati se na europske natječaje kada će oni bit raspisani – rekao je zamjenik Grivec.

Sastanku su nazočili načelnik mađarske Općine Pustara Laci Prekšen, Stjepan Tišler i predsjednik gospodarske komore Nagykanizsa Dr. Polay Jozsef.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
22.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.