Now Reading:
Posavec: Učenje je najljepši način ulaganja u sebe – Međimurska županija i ove školske godine kroz Centre izvrsnosti okuplja talentirane i darovite učenike
Full Article 3 minutes read

Posavec: Učenje je najljepši način ulaganja u sebe – Međimurska županija i ove školske godine kroz Centre izvrsnosti okuplja talentirane i darovite učenike

Ostvarivanje punog potencijala učenika i odgojno-obrazovnih djelatnika jedan je od primarnih ciljeva Međimurske županije koja već dugi niz godina razvitak darovite djece potiče kroz Centre izvrsnosti koji su osnovani radi dodatnog rada s visokomotiviranim učenicima.

Tako je prije četiri godine u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec krenuo s radom Centar izvrsnosti iz biologije, kemije, fizike i matematike, uz koji se pokazala potreba i za osnivanjem Centra izvrsnosti iz umjetničkog područja koji ulazi u drugu godinu postojanja.

Budući da je nužno voditi računa o područno specifičnoj darovitosti djece i učenika, cilj ovih dvaju centara je poticati izvrsnost kako u STEM području tako i u umjetničkome području.  U programima centara godišnje se okuplja stotinjak učenika s kojima osim voditelja pojedinih područja – profesora iz međimurskih srednjih škola rade poznati i priznati stručnjaci i umjetnici različitih profila. Tako polaznici Centara razvijaju svoje sposobnosti i mogu ih primijeniti u drugim aktivnostima u koje su uključeni, ali i sudjelovati na natjecanjima različitih razina i ostvarivati iznimne i zapažene rezultate.

Dobrodošlicu učenicima koji će u ovoj školskoj godini pohađati Centre izvrsnosti poželjela je ravnateljica Sandra Breka Ovčar, koja ja zahvalila Međimurskoj županiji na pruženoj pomoći za pokretanje Centara. 
-Mi smo mjesto na kojem se stvaraju prilike, mjesto gdje svaki učenik može iskoristiti svoj potencijal. Sinergija profesora i učenika koji su motivirani i marljivi može se mjeriti brojem polaznika i rezultatima koje oni ostvaruju. Znanje je kapital za budućnost, a vi ga stvarate ovdje, svake subote – rekla je ravnateljica, te istaknula kako je učenicima omogućeno uključivanje u projekt ITEO, koji provode u partnerstvu s Udrugom informatičara iz Strahoninca.

Centri izvrsnosti iz godine u godinu proširuju područja u kojima djeluju, pa će tako ove godine učenici u Centru izvrsnosti iz biologije, fizike, kemije i matematike, svoj interese za prirodoslovlje moći iskazati i u šahu te energetici, dok u Centru izvrsnosti iz umjetničkog područja svoju darovitost mogu iskazati u dramsko-scenskom stvaralaštvu, likovnoj umjetnosti i stvaralaštvu, stvaralačkom pisanju, videostvaralaštvu te fotografiji. 

-Centri izvrsnosti pomažu nam da rastemo u području znanosti, omogućuju nam da se oblikujemo u kreativne i maštovite mlade ljude – rekla je Mia Čmrlec koja je zahvalila svima što omogućuju mladim ljudima, budućim znanstvenicima da rastu izvan školskog sustava, pritom citirajući Mariu Mitchell: Posebno nam je potrebna mašta u nauci. Nije sve matematika, niti logika, ali je donekle ljepota i poezija.

Žaklin Lukša i Vedrana Močnik, voditeljice Centra izvrsnosti, rekle su kako polaznici Centra svih ovih godina osvajaju vodeća mjesta na natjecanjima što je pokazatelj uspješnosti rada s nadarenim učenicima, te da je najveća značajka Centara izvrsnosti što se kroz mnoge radionice potiče znatiželja kod učenika, učenička kreativnost, darovitost te njihov istraživački pristup.

Međimurska županija prva je županija koja je prije 12 godina prepoznala važnost poticanja rada s darovitom djecom, a nit vodilja u osnivanju centara izvrsnosti bila je poticati izvrsnost učenika, ali i briga o odgojno-obrazovnim potrebama darovite djece, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

-Učenje je najljepši način ulaganja u sebe, a Centri izvrsnosti su osmišljeni s idejom kako bi svaki  učenik imao priliku razvijati svoj potencijal uz pomoć profesora i svojih mentora – rekao je Posavec.

Na današnjem obilježavanju početka rada Centara nastupili su Vili Novak i Lara Ćurak, dok su svi učenici mogli uživati u predavanju profesora Predraga Palea. Potporu rada Centara je dala  i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
22.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.