Now Reading:
ODGOLJITELJIMA JE DOSTA U tijeku prosvjed u Zagrebu – Je li državi zaista svejedno u kakvim uvjetima odrastaju naša djeca?!
Full Article 2 minutes read

ODGOLJITELJIMA JE DOSTA U tijeku prosvjed u Zagrebu – Je li državi zaista svejedno u kakvim uvjetima odrastaju naša djeca?!

Odgojitelji su se okupili u centru Zagreba na prosvjedu pod nazivom “Jednakost, sigurnost i kvaliteta u vrtićima. Ili mislite da možete bez nas? Želite li naš otkaz?!” Traže da se poštuje Zakon o predškolskom odgoju, da se u izmjene svih akata uključe ljudi iz prakse, da se Državni pedagoški standard poštuje o cijelosti, da se poštuje Zakon o radu, a sve to se, poručuju, ne može bez uključivanja države, prenosi index.hr

Oko dvije tisuće prosvjednika okupilo se simbolično u 12 sati i 5 minuta ne bi li se upozorili na nedostatak i preopterećenost odgojitelja koji rade u neprimjerenim prostorima koji ugrožavaju sigurnost djece, a pritom su neadekvatno plaćeni.

Sindikati i udruge zahtijevaju od Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja da se uključi u financiranje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja s ciljem unapređivanja uvjeta rada i povećanja plaća, kao i osiguravanje mjesta u vrtiću za svako dijete u Hrvatskoj bez obzira na mjesto i socio-ekonomski status roditelja.

Prosvjednici su pokušali dočarati kako izgleda njihov radni dan čitajući pisma svojih kolega.

Jedna od poruka bila je i ta kako je 36 djece nagurano u 40 kvadrata s jednim odgojiteljem, a mnogi od njih rade prekovremene sate za koje nisu plaćeni.

Foto: screenshoot

ab/sjever.hr/index.hr
22.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.