Now Reading:
Kultura dalekog Japana u srcu Zagorja: U Krapini otvorena međunarodna origami art izložba „Poetika papira”
Full Article 3 minutes read

Kultura dalekog Japana u srcu Zagorja: U Krapini otvorena međunarodna origami art izložba „Poetika papira”

Galerija Grada Krapine ovog je puta ugostila pomalo neobičnu izložbu koja ima korijene u zemlji izlazećeg sunca. Riječ je o međunarodnoj origami art izložbi naziva „Poetika papira” otvorenoj u petak.

Uz hrvatske origamiste svoje radove izložili su i mađarski umjetnici, a pokrovitelji izložbe su Grad Krapina, Krapinsko-zagorska županija i Ministarstvo kulture i medija.

Ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović opisala je kako je Galerija grada Krapine već imala priliku ugostiti izložbu origami radova 2008. godine te kako se u galerijskom fundusu nalazi značajna zbirka origami radova poznatih svjetskih origamista.

Otvorenju „Poetike papira“ prisustvovala je i ravnateljica Instituta Liszt – Mađarskog kulturnog centra, Zagreb Anna Mladenovics koja je izrazila veliko zadovoljstvo što je došlo do ove plodne suradnje čiji je rezultat ova predivna izložba. Na izložbi je bio i ataše za kulturu spomenutog Instituta Liszt Thuróczy Zoltán.

Sanja Srbljinović Čuček poznatija kao „Origami Sanja”, voditeljica je Hrvatskog origami društva.

-Ovo je međunarodna izložba, mađarskog i hrvatskog origami društva, dva susjedna društva koja jako lijepo surađuju. U Pečuhu smo gostovali s našim autorima koji su bili gosti konvencije, a ovdje su naši gosti mađarski umjetnici. Nadam se da će posjetitelji uživati u prekrasnim djelima jer upravo taj umjetnički dio može ljude inspirirati da sami krenu u vlastiti izraz, kao što sam ja bila inspirirana davne 2005. u Salzburgu kad sam vidjela umjetničku izložbu ‘Masters of Origami’. Ove godine imamo čast uz Svjetske dane origamija, koji se održavaju od 24. listopada do 11. studenog paralelno imati i našu zajedničku izložbu – rekla je i pozvala sve da osjete origami dušom i srcem te pronađu taj dio u sebi i počnu kreirati origamije.

„Origami Sanja” vrijeme potrebno za izradu jednog origamija izjednačava vremenom potrebnim da se u nešto zaljubite: „Nekad je potreban samo tren, a nekad duže, ali recept je isti kao i u ljubavi – puno truda i vremena”.

Izložbu skulptura od papira rado je pogledao i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.

-Ovdje u Krapini su se nekad organizirali Haiku dani Dubravka Ivančana, tako da već postoji ta jedna povezanost između Krapine i japanske kulture, a ova prekrasna origami izložba je nešto novo. Znamo da Društvo naša djeca Krapina i Gradska knjižnica organiziraju razne origami radionice, a možda će im upravo ova izložba biti poticaj za neku novu kreativnost i neke nove ideje. Možda zainteresira i ostale posjetitelje i nagna ih da se počnu baviti tom umjetnošću – rekao je Gregurović.

Japanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Iso Masato iskazao je zadovoljstvo svojim prvim posjetom Krapini.

-Origami ima dugu tradiciju koja datira u 20. stoljeće, a nastao je kao listopadni ceremonijalni ritual. Nakon toga se brzo proširio. Zabavan je i vrlo popularan u japanskom društvu. Sretan sam što je origami postao međunarodni kao i održavanjem ove izložbe u Krapini – pojasnio je Masato.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek ističe da je origami umjetnost složena u svojoj jednostavnosti.

-Drago mi je da u galeriji našeg grada imamo priliku vidjeti ovakvu jedinstvenu izložbu origama što nije baš svakidašnje i upoznati se s tradicijom i kulturom dalekog Japana – rekla je Petek.

Izložba „Poetika papira” bit će otvorena do 18. studenog.

www.sjever.hr
22.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.