Now Reading:
PAMETAN OBROK ZA PAMETNU DJECU Koprivničko-križevačka županija svojim školarcima osigurava zdravu i nutritivno bogatu prehranu
Full Article 3 minutes read

PAMETAN OBROK ZA PAMETNU DJECU Koprivničko-križevačka županija svojim školarcima osigurava zdravu i nutritivno bogatu prehranu

Kako bi se potaknulo školarce da jedu kvalitetne i nutritivno vrijedne obroke te usvoje zdrave prehrambene navike, Koprivničko-križevačka županija već četvrtu godinu zaredom provodi projekt „Pametan obrok za pametnu djecu“, u partnerstvu s tvrtkom Podravka.

Cilj projekta koji se provodi u 18 osnovnih škola kojima je Županija osnivač je unaprjeđenje kvalitete prehrane učenika kroz razvijanje zdravih prehrambenih navika i poboljšanje organizacije školskih kuhinja. Naglasak je na kontinuiranoj edukaciji djece, roditelja i zaposlenika škole, odnosno na upoznavanju svih zainteresiranih skupina o važnosti kvalitetne i zdrave prehrane, kako bi projekt polučio rezultate. Takozvani „pametni obroci“, koje osmišljava tim Podravkinih nutricionista, osmišljeni su u skladu s Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama u kojima su zastupljene i grupe namirnica koje su djeci potrebne za normalan psihofizički razvoj, a za koje se utvrdilo da do sada nisu bile zastupljene u zadovoljavajućoj mjeri.

U sklopu ovog projekta Županija pokriva trošak najma knjigovodstvenog programa, koji je uveden s ciljem pojednostavljenja procesa naručivanja namirnica, a također su za svaku školu osigurana i sredstva za opremanje školskih kuhinja. Pritom je važno spomenuti kako Županija kroz nekoliko programa stvara uvjete za adekvatnu prehranu djece u školama, primjerice ulaganjem u rekonstrukciju kuhinje u Osnovnoj školi Molve (200 tisuća kuna), kao i rekonstrukciju kuhinje u Osnovnoj školi Gola (600 tisuća kuna), a koje su realizirane u suradnji s općinama.

U sklopu edukativnih aktivnosti projekta, u Osnovnoj školi Legrad jučer je održan sastanak ravnatelja i ravnateljica te zaposlenika školskih kuhinja svih osnovnih škola na području županije na temu prehrane učenika, kojemu su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnici županijskih upravnih tijela te direktorica službe Nutricionizam i senzorika u Podravki Davorka Gajari. Sastanak bio i prilika za razmjenu iskustava među županijskim i gradskim školama, kako bi se što je više moguće uskladio sustav prehrane u školskim kuhinjama.

-Županija kao osnivač osnovnih i srednjih škola provodi brojne aktivnosti koje imaju za cilj poboljšati standard sustava obrazovanja, a važan dio toga je i zdrava prehrana učenika. Prema istraživanjima Zavoda za javno zdravstvo, ustanovljeno je kako je pretilost i neuravnotežena prehrana velik problem kod djece te nas je to potaknulo da, zajedno s tvrtkom Podravka, napravimo iskorak kako bi školarci usvojili zdravije prehrambene navike. Po osiguravanju nutritivno kvalitetnih obroka prednjačimo na državnoj razini, a posebno nas vesele pozitivne reakcije djece. Hvala svima koji su uključeni u ovaj hvalevrijedan projekt na suradnji, a posebno zaposlenicima škola s kojima kontinuirano održavamo edukacije – kazao je zamjenik Ljubić.

Prigodnim su se riječima obratili i ravnatelj škole Dragutin Marcinjaš te pročelnica Mušlek, koja je predstavila projekt te naglasila kako Županija kontinuirano nastoji stvoriti kvalitetne uvjete za učenike i nastavnike. Ulaganja u modernizaciju školskih kuhinja planiraju se i u narednom periodu, kao i apliciranje na natječaje Europske unije.

sjever.hr/kckzz.hr
21.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.