Now Reading:
Ove nedjelje “City modus” 2022. u krapinskoj Festivalskoj dvorani – Dođite i podržite humanitarno – modnu reviju u čast ženama oboljelim od raka dojke
Full Article 4 minutes read

Ove nedjelje “City modus” 2022. u krapinskoj Festivalskoj dvorani – Dođite i podržite humanitarno – modnu reviju u čast ženama oboljelim od raka dojke

Već šestu godinu zaredom, ove će se nedjelje u Festivalskoj dvorani u Krapini pod visokim pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije s početkom u 18 sati održati humanitarno – modna revija “City modus” 2022., a najavljeno je to na konferenciji za mediji održanoj u petak. Kao i sve godine do sada, revija je humanitarnog karaktera, a ove godine sredstva će biti namijenjena za rad Udruge žena oboljelih od raka dojke, Pink life.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana, Jasna Petek tijekom konferencije za medije istaknula je kako joj je drago što i ove godine Krapinsko – zagorska županija ima priliku biti domaćin jako lijepog humanitarnog eventa te zahvalila organizatoricama što su prepoznale Krapinsko – zagorsku županiju kao županiju koja jako puno ulaže u prevenciju i edukaciju o raku dojke.

– Rak dojke je najzloćudnija bolest od koje obolijevaju žene, na prvom je mjestu od zloćudnih bolesti u žena, a na trećem mjestu po smrtnosti. U našoj županiji je 2020. godine umrla 21 žena od raka dojke, na 100 tisuća stanovnika to su 33 žene. To je nešto manje od prosjeka Republike Hrvatske, ali još uvijek mnogo, stoga je izuzetno važno raditi na prevenciji, informirati žene o tome gdje i kako obaviti preventivne preglede te naglasiti važnost Nacionalnog programa prevencije raka dojke koji u našoj županiji egzistira od 2006. godine – rekla je zamjenica Petek te dodala kako se u koordinaciji Zavoda za javno zdravstvo KZŽ mamografski preventivni pregled može obaviti u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana te Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Cijeli događaj je i ove godine u organizaciji Hane Tabaković i Ive Loparić Kontek, idejnih začetnica humanitarno modnog projekta “City modus”.

– Smrtnost od raka dojke je zaista jako velika i ova bolest se treba otkriti na vrijeme. To je i razlog zašto smo mi krenuli s ovim našim projektom. Jedno veliko hvala Županiji koja je to prepoznala i što imamo prilike biti ovdje drugu godinu zaredom. U najtežoj godini, godini korone, ovdje smo to po prvi puta odradili i bilo je zaista jako uspješno te se veselim što smo i ove godine u Krapini – poručila je Hana Tabaković.

Bogat ovogodišnji program najavila je pak organizatorica Iva Loparić Kontek objasnivši kako će na samoj reviji predstaviti čak osam dizajnera.

– Radi se mahom o dizajnericama iz Zagreba, ali imamo i jednu domaću dizajnericu koja je bila s nama i prošle godine, a to je Monika Hršak iz Krapine. One će se predstaviti s večernjim haljinama i vjenčanicama, a posljednji izlaz nose nam naše žene koje su u fazi rehabilitacije i koje su ozdravile. U glazbenom dijelu programa imamo veliku zvijezdu, Bojana Jambrošića, a nastupit će nam i Mirko Švenda Žiga i domaće pjevačice Lucija Jelušić i Gordana Ivanjek Tušek – pojasnila je Loparić Kontek.

Konferenciji za medije prisustvovao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Nama je stvarno stalo i to pokazujemo s aktivnostima koje imamo, ne samo u ovom mjesecu u kojem obilježavamo borbu protiv raka dojke kod žena, nego i kroz cijelu godinu, stalno aludirajući na preventivne preglede koji mogu spasiti život. Često u svakodnevnom kontaktu s ljudima čujemo da se žale na strahovito duge liste čekanja za zdravstvene preglede, a ovdje, zahvaljujući Nacionalnom programu, na kućnu adresu dobijete poziv i u najkraćem mogućem roku možete napraviti preventivni pregled koji vam može spasiti život – izjavio je Kolar.

Dodao je i kako ga veseli što je Krapinsko – zagorska županija prema odazivu iznad hrvatskog prosjeka, a po smrtnosti ispod hrvatskog prosjeka, no kako je rekao, to je još uvijek daleko od onoga što bi mi željeli.

– Kada su me upoznali s programom, ni sekunde nisam dvojio hoćemo li jedan dio programa provesti na području naše županije. Pružiti potporu ženama koje se liječe ili su se izliječile od raka dojke s mogućnošću slanja snažne poruke svim ostalim ženama je nešto što ima posebnu težinu i što treba posebno cijeniti – poručio je župan Kolar te pozvao sve koji mogu da se pridruže humanitarnoj reviji i daju podršku tim ženama.

www.sjever.hr
21.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.