Now Reading:
Državni tajnik Tušek na konferenciji „Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi”: Naš strateški plan predviđa 3,8 milijardi eura za poljoprivredne proizvođače
Full Article 3 minutes read

Državni tajnik Tušek na konferenciji „Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi”: Naš strateški plan predviđa 3,8 milijardi eura za poljoprivredne proizvođače

Budući da su ruska agresija na Ukrajinu, sve veći rast cijena energenata, ali i nestašica hrane pred hrvatski i europski poljoprivredni sektor stavili brojne izazove, poljoprivreda i prehrana dobivaju stratešku važnost zbog čega je u organizaciji Poslovnog dnevnika u srijedu u Osijeku održana konferencija „Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi”.

Riječ je o konferenciji koja je u organizaciji Poslovnog dnevnika održana u okviru projekta „Zeleni plan – prilika za hrvatsko gospodarstvo”, a otvorio ju je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Na konferenciji se razgovaralo o europskom Zelenom planu i njegovom utjecaju na novu Zajedničku poljoprivrednu politiku Europske unije od 2023. godine, koja će između ostalog biti usmjerena na očuvanje okoliša i klime te će donijeti brojne izazove u poljoprivredi, među kojima su smanjenje upotrebe pesticida i povećanje ekološke proizvodnje.

Upozorivši kako je nakon ruske agresije došlo do tržišnih poremećaja i povećanja cijena troškova u poljoprivredi što otežava poslovanje poljoprivrednih proizvođača i sasvim će sigurno usporiti primjenu određenih smjernica Zelenog plana, državni tajnik Tušek pojasnio je kako hrvatska Strategija poljoprivrede ima za cilj do 2030. podići vrijednost proizvodnje poljoprivrede na 30 milijardi kuna, sa sadašnjih malo više od 19 milijardi.

-Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske, koji je u završnoj fazi donošenja, jasno artikulira određene smjernice Zelenog plana, te uz jačanje otpornosti europske poljoprivrede, donosi odgovore vezane uz ekološku održivost, očuvanje okoliša te upravljanje rizicima koje donose klimatske promjene. Neke od osnovnih politika Zelenog plana, kao što su ekološka poljoprivreda i smanjenje upotrebe pesticida i antibiotika, još su u postupku definiranja na europskoj razini, te će u narednom periodu biti u fokusu rasprava – rekao je Tušek podsjetivši kako je Hrvatska Europskoj komisiji na odobrenje poslala svoj Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2023.-2027. te se očekuje njegovo odobravanje u narednim tjednima.

Inače, riječ je o strateškom dokumentu koji hrvatskim poljoprivrednicima, prerađivačima i ruralnom prostoru donosi 3,8 milijardi eura kroz petogodišnje razdoblje.

-Kroz eko-sheme poljoprivrednici će dobrovoljno moći primjenjivati određene poljoprivredne prakse za koje će biti dodatno financijski nagrađeni što će biti kompenzacija za dobrobit u očuvanju okoliša – naglasio je Tušek.

U kontekstu energetske krize, Zeleni plan vrlo je ambiciozan dokument, zahtjevan za članice Europske unije, poput Hrvatske koja je deficitarna u gotovo svim segmentima poljoprivredne proizvodnje, složili su se okupljeni na konferenciji na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

www.sjever.hr
21.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.