Now Reading:
Do kraja iduće godine širokopojasni internet u devet jedinica lokalne samouprave u Međimurju – projekt vrijedan gotovo 60 milijuna kuna
Full Article 3 minutes read

Do kraja iduće godine širokopojasni internet u devet jedinica lokalne samouprave u Međimurju – projekt vrijedan gotovo 60 milijuna kuna

Širokopojasni pristup internetu, odnosno pristup internetu koji je brži i kvalitetniji do kraja 2023. godine bit će dostupan u gradu Mursko Središće te općinama Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Šenkovec.

Projektom vrijednim više od 59 milijuna kuna, od čega iznos sufinanciranja Europske unije iznosi 24 milijuna kuna, izgradit će se mreža širokopojasnog interneta, odnosno optičke mreže koje omogućuju korisnicima brzine od minimalno 100Mbit/s.

Europska unija je u okviru strategije Europa 2020. utvrdila ciljane vrijednosti za širokopojasni pristup internetu, uključujući dostupnost brzog širokopojasnog pristupa svima, u svrhu potpore ostvarenju tih ciljeva, državama članicama Europska unija na raspolaganje je stavila više od 15 milijardi eura.

Međimurska županija 2015. godine bila je pokretač ovog projekta i nositelj izrade Planova razvoja  širokopojasne infrastrukture. Bio je to pilot projekt za sve jedinice lokalne samouprave koji su izrazili interes, a Međimurska županija kao prvotni nositelj projekta pokrenula je projekt pod nazivom „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za grad Mursko Središće i općine Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec i Štrigova“.

Međimurska energetska agencija MENEA koordinirala je prijavu na Javni poziv za poticanje gospodarskog okruženja ulaganjem u širokopojasnu infrastrukturu temeljem koje su od Ministarstva gospodarstva stigla sredstva u iznosu od 146.000,00 kn za izradu studija izvodljivosti i plana razvoja širokopojasne infrastrukture koji su bili neophodni koraci za korištenje europskih fondova za izgradnju širokopojasne infrastrukture.

Sporazumom o promjeni nositelja projekta 2018. definirano je da grad Mursko Središće bude novi nositelj projekta, s obzirom na to da će se mreža graditi na područjima spomenutih JLS-ova te su jedino oni mogli i odabrati investicijski model za projektiranje, izgradnju i operativni rad mreže u čemu im je Međimurska županija i dalje pružala stručnu podršku.

Predstavljanju i realizaciji projekta nazočili su Milan Meden, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži HT-a, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, župan Međimurske županije Matija Posavec koji je rekao kako ješirokopojasni Internet standard koji trebamo pružiti svim našim stanovnicima. 

-Drago mi je što ovim projektom obuhvaćamo veći dio Međimurja, a uz neke općine koje optički Internet imaju od ranije to je veliki iskorak u postizanju standarda u odnosu na druge županije – kazao je Posavec.

Radove na širokopojasnom pristupu internetu izvode Ericsson NT d.o.o. i Ericsson NT Servisi d.o.o. uz stručni nadzor tvrtke Trames d.o.o, a trebali bi u potpunosti biti završeni do kraja 2023. godine.

Zahtjev za izvedbu priključka možete podnijeti već sada na adresu: 
Prikljucak-MurskoSredisce@t.ht.hr uz navođenje svojih osobnih podataka (ime i prezime, adresa, kontakt)

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
21.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.