Now Reading:
Pred visokim učilištima i veleučilištima, pa tako i MEV-om puno je posla, a dugoočekivane pozitivne promjene su pred vratima – poruke su s posljednje sjednice Vijeća
Full Article 2 minutes read

Pred visokim učilištima i veleučilištima, pa tako i MEV-om puno je posla, a dugoočekivane pozitivne promjene su pred vratima – poruke su s posljednje sjednice Vijeća

Dugoočekivane promjene u sustavu visokog obrazovanja su pred vratima. Ove subote na snagu stupa novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti kojim će borba za prava studenata veleučilišta i visokih škola konačno biti ostvarena. Upravo o novom Zakonu raspravljalo se i na posljednjoj sjednici Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, održanoj nakon punih 19 godina djelovanja.

Promjenom Zakona, nakon gotovo dva desetljeća sve visoke škole postaju veleučilišta, a Vijeće Zbor veleučilišta. Posljednjoj, 22. sjednici Vijeća održanoj na Visokom učilištu Algebra prisustvovao je i Igor Klopotan, dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu koje pozdravlja pozitivne promjene u sustavu visokog obrazovanja i konačno izjednačavanje statusa svih hrvatskih studenata.

-Pred veleučilištima i visokim školama u budućem razdoblju puno je posla, no novi je Zakon velik iskorak za stručne studije i za nas kao Veleučilište koje želi biti predvodnik u visokom obrazovanju i znanosti u ovom dijelu Hrvatske. Stručni studiji izjednačeni su sa sveučilišnima što je veliki korak naprijed i zbog toga očekujemo da će MEV u budućnosti privlačiti sve veći broj studenata. Na nama je da i dalje radimo na unapređenju studijskih programa i u skladu sa stvarnim potrebama na tržištu rada, nastavimo nuditi našim studentima obrazovanje za zanimanja budućnosti – rekao je dekan Klopotan.

Veleučilišta i visoke škole očekuju prilagodbe Statuta, određivanje načina funkcioniranja novih Matičnih povjerenstava, donošenje novih Nacionalnih veleučilišnih kriterija za izbor nastavnika na radna mjesta i još puno toga, no svi prisutni složili su se kako je ovo za njih definitivno velik korak naprijed.

www.sjever.hr
20.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.