Now Reading:
Poznata varaždinska pedijatrica osudila brutalni napad na medicinsku sestru u Zagrebu: Zdravstveno osoblje nije tampon zona za iskaljivanje bijesa
Full Article 3 minutes read

Poznata varaždinska pedijatrica osudila brutalni napad na medicinsku sestru u Zagrebu: Zdravstveno osoblje nije tampon zona za iskaljivanje bijesa

Poznata varaždinska pedijatrica Mirjana Kolarek-Karakaš, ujedno i predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju najoštrije je osudila brutalni napad na medicinsku sestru u Zagrebu poručivši kako zdravstveno osoblje nije tampon zona za iskaljivanje bijesa.

Situacija je, prema njezinim riječima, još žalosnija budući da je napadač liječnik koji jako dobro zna kako funkcionira zdravstveni sustav. Podsjetimo, do brutalnog napada na medicinsku sestru u pedijatrijskoj ordinaciji u Retkovcu došlo je prošlog petka i to zbog ispričnice, a napao ju je otac djeteta koji je i sam zdravstveni djelatnik, odnosno liječnik, specijalizant radiologije u KB Dubrava.

-Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju najoštrije osuđuje napad na medicinsku sestru u pedijatrijskoj ordinaciji u Zagrebu. Još je žalosnije da je medicinsku sestru napao liječnik koji jako dobro zna kako funkcionira zdravstveni sustav – rekla je Kolarek-Karakaš.

Pedijatrijske ordinacije su preopterećene i dnevno obrade dvostruko, pa čak i trostruko više pacijenata nego što je predviđeno, a zbog količine administrativnog posla ponekad se stignu posvetiti onom primarnom – pregledu pacijenata. Naime, Kolarek-Karakaš kaže kako je u ovom slučaju potrebno najoštrije osuditi brutalan napad koji se dogodio, ali i upozoriti na probleme s kojima se liječnici i medicinske sestre suočavaju.

-Samo da svakome kažete dobar dan je previše i sve to iziskuje strpljenje. Medicinska sestra radi trijažu i određuje što je hitno, a što nije. U ovom slučaju, problem je nastao oko ispričnice. To nije hitno stanje da bi se tražilo preko reda – pojasnila je Kolarek-Karakaš.

Kako kaže, nije problem napisati ispričnicu, no i to iziskuje vremena jer treba znati što napisati, pogledati u zdravstveni karton djeteta, pitati roditelja kako je dijete trenutno, zašto je izostalo iz škole ili vrtića, a situacija je još teža ako roditelj dolazi po ispričnicu, a dijete uopće nije bilo na pregledu kod liječnika.

Potrebe i zahtjevi prema nama su sve veći, makar je djece sve manje. Zdravstveno osoblje nije tampon zona za iskaljivanje bijesa, mi samo radimo svoj posao – naglašava poznata varaždinska pedijatrica.

Podsjetila je i kako već postoji pravilnik prema kojem roditelji mogu opravdati izostanak djeteta do tri dana bez liječničke ispričnice, a već neko vrijeme Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju zalaže se da se kod vrtićke djece to povisi i na pet dana.

-Ovaj slučaj ponovno ukazuje da je u zdravstvene ustanove potrebno uvesti zaštitarsku službu – zaključila je Kolarek-Karakaš.

tklopotan / www.sjever.hr
20.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.