Now Reading:
Grad Varaždin ove godine uložio 1,2 milijuna kuna u obnovu dječjih vrtića, vrijeme je i za više plaće – Marković: Ovo su za nas jako dobri dani!
Full Article 4 minutes read

Grad Varaždin ove godine uložio 1,2 milijuna kuna u obnovu dječjih vrtića, vrijeme je i za više plaće – Marković: Ovo su za nas jako dobri dani!

Nakon što su u Gradu Varaždinu primili odličnu vijest o dodjeli bespovratnih 4,9 milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića u Hrašćici, s dobrim se vijestima nastavilo i u četvrtak.

Naime, u proteklih nekoliko mjeseci brojni su dječji vrtići na području grada uređeni, u što je uloženo oko 1,2 milijuna kuna, izvijestio je novinare zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

-Bitno je napomenuti da smo dolaskom u gradsku upravu zatekli dosta loše stanje u postojećim vrtićima, od problema infrastrukture do problema i kod same prehrane, a mi smo tijekom ove godine uložili gotovo 1,2 milijuna kuna na obnovu infrastrukture nekoliko dječjih vrtića. Počevši od Kozarčeve, promijenili smo kompletan parket i uredili sportsku dvoranu, a zamijenjeno je i cijelo krovište koje je također bilo u jako lošem stanju – rekao je Marković.

Dodao je da je za uređenje vrtića u Kozarčevoj uloženo oko 900 tisuća kuna i to za krovište, sanitarne čvorove i za obnovu dvorane, 200-tinjak tisuća u Aleji i još 100 tisuća u Kućanu.

U vrtiću u Kozarčevoj je prije nekoliko godina napravljena energetska obnova ovojnice, ali je krovište i dalje propuštalo jer se nije napravilo cjelovito rješenje kakvo je napravljeno sada, dodao je Marković.
-Obnovljen je i sanitarni čvor, a prošli puta smo obnovili i dva sanitarna čvora u Aleji i kupili smo profesionalnu perilicu rublja za koju smo izdvojili gotovo 90 tisuća kuna. U Kućanu smo, gdje je praktički novi vrtić napravljen 2021. godine, također imali dodatnih radova jer jednostavno projekt nije bio do kraja dobro isprojektiran pa je ostalo još da se napravi nadstrešnica s južne strane te smo time i taj vrtić konačno zaokružili – kazao je zamjenik gradonačelnika.

O radovima na dječjem vrtići u Kozarčevoj govorila je i ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak.
– Po prvi puta u Kozarčevoj se širi jako lijepi miris jer osim što su napravljeni sanitarni čvorovi, obnovljena je i kompletna kanalizacijska i vodovodna infrastruktura. Dvorana je imala ogromnih problema i još uvijek nije savršena, ali u odnosu na stanje od prije par mjeseci definitivno je uporabna i u jako dobrom stanju. Najveći problem bile su podzemne vode koje su nam prodirale u objekt i sada je napravljeno apsolutno sve da se zaštiti da nikada više ta voda ne bi na taj način ušla unutra – rekla je Husnjak.

Ono što je iznimno važno jest činjneica da u Gradu Varaždinu ne brinu samo o infrastrukturi, već i o ljudima, naglasio je zamjenik gradonačelnika.
-Sa sindikatima predškolskih ustanova dogovorili smo što će se od 1. siječnja povećati, ostalo je još samo oko osnovice, a koeficijenti idu 6 posto gore i uvodi se topli obrok u punom poreznom maksimumu, dakle 65 eura. Sutra imamo pregovore i sa sindikatima javne uprave i kulture, idemo i u tom smjeru, nismo zaboravili odgajatelje, tehničko osoblje ni kuharice koje provode ovaj program – zaključio je Marković.

Raste potreba za asistentima u nastavi i pomoćnicima u dječjim vrtićima

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić je, između ostalog, govorila o projektu pomoćnika u dječjim vrtićima, za kojima iz godine u godinu postoji sve veća potreba.
S projektom asistenata u nastavi Grad Varaždin krenuo još 2012. godine, međutim projekt pomoćnika u dječjim vrtićima nije nikad zaživio na državnoj razini jer nije prepoznat, smatra pročelnica.
-Tu je potrebu Grad Varaždin prepoznao i već duži niz godina financira, isključivo iz vlastitog proračuna, asistente u vrtićima. Ono što nije dobro je povećanje broja asistenata, a tu ne mislim na financijski udio, nego to znači da imamo sve više djece koje imaju nekakve poteškoće i kojima su asistenti neophodni. Nažalost, od prošle pedagoške do ove godine, broj asistenata se s 11 povećao na 18 samo u Dječjem vrtiću Varaždin, a financiraju se i asistenti djeci u privatnim vrtićima. Ukupno za ovu pedagošku godinu imamo 23 asistenta, a njihove su plaće relativno male jer ih vežemo na asistente u nastavi čije plaće definira država – kazala je Vusić.

Naglasila je da je Grad Varaždin po tom pitanju napravio dva iskoraka.
-Jedan za asistente u nastavi koji će dobiti 2.500 kuna neoporezivog dijela, kao nagradu za svoj rad, a to smo preslikali na asistente u vrtićima koji će isto to imati, ali će dobiti i plaćeni prijevoz. Tu je i provođenje healthy meal standarda i već se radi i na prilagođavanju jelovnika, ne samo postojećih, već i novoizrađenih i korigiraju se i normativi i namirnice – izjavila je Vusić.

a.kučić/sjever.hr
20.10.2022l.

Input your search keywords and press Enter.