Now Reading:
Grad Čakovec diše zeleno – prezentirana Strategija zelene obnove
Full Article 2 minutes read

Grad Čakovec diše zeleno – prezentirana Strategija zelene obnove

U Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održana je prezentacija nacrta Strategije zelene obnove. Radi se o dokumentu koji definira zelene i plave (vodene) površine Čakovca koji će biti temelj za prijave na natječaje Europske unije i Republike Hrvatske. Na Javnom natječaju posao izrade Strategije je, između 6 ponuditelja, dobila tvrtka “Centar građevinskog fakulteta d.o.o.” te je profesor Damir Bekić, uz suradnike Jakova Ahela i Vitoriu Šokec Plepelić pred predstavnicima stručne javnosti prezentirao nacrt dokumenta koji je izrađen.

Pozvani su predstavnici Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije, Suradničkog vijeća za zelene površine Grada Čakovca, Udruge arhitekata Međimurja, Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja te ustanove Međimurska priroda koji će dati svoje prijedloge i komentara na nacrt Strategije.

Sve aktivnosti i sama Strategija imaju za cilj poticanje razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima i kružnog gospodarenja prostorom i zgradama, kako bi se osigurali temelji razvoja održivog prostora. Naglasak je na razvoj zelene infrastrukture i integraciju rješenja zasnovanih na prirodi, jačanje otpornosti na rizike i klimatske promjene te podršku općem održivom razvoju. Pritom se radi na poboljšanju urbanog okruženja, smanjenju potrošnje energije, ali i utječe na zdravlje te rekreaciju građana u ugodnijem okolišu i uz veću količinu dostupnih zelenih površina diljem grada.

Grad Čakovec pokrenuo je 12. listopada proces e-Savjetovanja, a kako bi dobili mišljenje javnosti otvorena je i anketa za građanstvo vezana uz temu. Anketa je dostupna na sljedećoj poveznici: https://www.cakovec.hr/web/anketni-upitnik-strategija-zelene-infrastrukture-grada-cakovca/.

Gotovu Strategiju Grad planira kandidirati na Javni poziv za financiranje Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH, a kasnije naručivati pojedinačne projekte iz područja Zelene obnove i prijaviti ih na buduće natječaje.

sjever.hr/cakovec.hr
20.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.