Now Reading:
Toplički vrtićarci uz bojanke zavirili u čarobni svijet dvoraca i palača – Zamjenica Zagorec: Želimo našim najmlađima približiti kulturnu baštinu Varaždinske županije
Full Article 4 minutes read

Toplički vrtićarci uz bojanke zavirili u čarobni svijet dvoraca i palača – Zamjenica Zagorec: Želimo našim najmlađima približiti kulturnu baštinu Varaždinske županije

„Dvorci i palače Varaždinske županije” naziv je bojanke koja je u srijedu predstavljena mališanima u Dječjem vrtiću Tratinčica u Varaždinskim Toplicama, a oni su s radošću ne samo zavirili u bojanku, već odmah i prionuli na „posao”.

Predstavljanje bojanke prijavljeno je na poziv Ministarstva kulture i medija, a vezano je uz obilježavanje manifestacije „Dani europske baštine 2022. godine u Hrvatskoj”. Riječ je o jednom od najraširenijih participativnih kulturnih događanja u Europi kojim se želi proslaviti kulturna baština svih europskih zemalja, regija, gradova i manjih sredina.

Ovogodišnje izdanje obilježava se u 50 zemalja potpisnica Europske kulturne konvencije pod zajedničkim naslovom „Održivost baštine”, a programi u Hrvatskoj održavaju se tijekom rujna i listopada.

Zamjenica župana Silvija Zagorec naglasila je da je bojanka „Dvorci i palače Varaždinske županije” tiskana u 800 primjeraka te da obuhvaća 19 dvoraca i 14 palača grada Varaždina i Varaždinske županije.
-Ovo je jedan od načina na koji želimo našim najmlađima približiti kulturnu baštinu naše županije jer znamo da imamo više od 300 kulturnih dobara. Vjerujemo da ćemo na prihvatljiv, zanimljiv i edukativan način našim najmlađim stanovnicima uspjeti približiti naša kulturna dobra, odnosno u njima probuditi interes da danas-sutra, zajedno sa svojim odgajateljima ili roditeljima posjete naše dvorce i palače – istaknula je Zagorec dodavši da će bojanke kao i prethodnih godina biti podijeljene djeci u vrtićima Varaždinske županije.

Ilustratorica bojanke i jedna od mentorica Centra izvrsnosti za likovnu umjetnost Matea Rusak naglasila je da je i njoj samoj bilo iznimno zanimljivo raditi bojanku, odnosno pobliže upoznati naše dvorce i palače.
-Vjerujem da će i roditeljima koji možda nisu znali ni za pola tih dvoraca i palača koje se nalaze u gradu i županiji to biti inspiracija za otići i istražiti to. Uz svaki taj dvorac i palaču postoji priča koja se nalazi na stranici varaždinske županije i županijske Turističke zajednice, zahvaljujući čemu se doista može otkriti mnogo toga čega uopće nismo bili svjesni – rekla je Rusak.

Radost i veselje u DV Tratinčica nije propustila ni toplička gradonačelnica Dragica Ratković.
-Ovdje se uči o dvorcima Varaždinske županije, ali naši klinci su već prije toga proučavali naš kraj i naše dvorce i napravili prekrasnu slikovnicu. Ove nove slikovnice su poticaj za daljnje razvijanje mašte. Svaka novina, nova inicijativa je dobrodošla jer znamo da su naši klinci aktivni, drugačiji nego što su djeca nekad bila, a ovo im je poticaj da bolje upoznaju cijelu Varaždinsku županiju, pobojaju jedan od dvoraca i onda s roditeljima obiđu taj, ali i ostale dvorce i palače, sve ljepote naše županije – izjavila je gradonačelnica Ratković.

Zadovoljstvo nije krila ni ravnateljica DV Tratinčica Linda Novačić koja je istaknula d je predstavljanje bojanke kod vrtićaraca izazvalo vidljiv interes.
-Kad smo primili poziv na suradnju, nismo ni slutili da bi se djeca u ovakvom broju i na ovakav način rado uključila u ovakvu priču, stoga smo zahvalni što smo uključeni u ovaj projekt. Oni svašta već znaju i jedva čekaju priliku da se izraze, a sad radimo krune, odjeću za princeze, dvorce i puno se područja ovime otvorilo – kazala je ravnateljica.

Vrijedi istaknuti da su bojanke „Dvorci i palače Varaždinske županije” rađene u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu, a osim što će biti podijeljene djeci u dječjim vrtićima, bit će u PDF-u dostupne na mrežnim stranicama Varaždinske županije za preuzimanje. Na prvoj je stranici bojanke uvodni tekst s nekoliko QR kodova za one koji žele saznati više o povijesti dvorca.

a.kučić/sjever.hr
19.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.