Now Reading:
Predstava „Bogovi” varaždinskog HNK gostuje u Rijeci – početak ciklusa K – HNK
Full Article 2 minutes read

Predstava „Bogovi” varaždinskog HNK gostuje u Rijeci – početak ciklusa K – HNK

Gostovanjem predstave „Bogovi” varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan pl. Zajc u Rijeci započinje provedba pretplatničkog ciklusa K – HNK.

Radi se o novom sustavu razmjene predstava unutar konzorcija koji čije nacionalna kazališta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu čime se publici osigurava uvid u recentne programe svih nacionalnih kuća. Osim gostovanja u idućoj fazi planirane su i koprodukcije između nacionalnih kazališta.

Tekst, video i režiju predstave „Bogovi” potpisuje Dalibor Matanić, scenografiju i kostimografiju Ana Savić Gecan, glazbu Hrvoje Nikšić, a za oblikovanje svjetla zadužen je Tomislav Maglečić.

Dalibor Matanić jedan je od naših naših najpoznatijih filmskih i kazališnih redatelja „Bogovi” su nastavak njegovih kazališnih istraživanja s referencama na neke od kultnih filmova. Nasilje je prisutno ne samo kao eksplicitno nego i kao suptilna agresija, skriveno u različitim oblicima i odnosima. Zbog toga se bavimo i unutarnjim mehanizmima i društvenim  okolnostima koje izazivaju različite vrste nasilja. Preispitivanje nas podsjeća do koje mjere se prilagođavamo nasilju i relativiziramo napadačke motive. Koliko nas narcistička kultura, poricanje autentične komunikacije dovode do urušavanja esencijalnih ljudskih odnosa, do života bez otpora.
Generacijski sukob unutar hrvatske obitelji razotkriva i obiteljske traume i društveni kontekst nasilnih praksi. Koje su posljedice suočavanja s istinom?

U predstavi igraju: Helena Minić Matanić, Marko Cindrić, Hana Hegedušić, Karlo Mrkša, Elizabeta Brodić, Beti Lučić, Robert Plemić,  Stojan Matavulj i Senka Bulić.

Predstava igra 21. listopada u 19.30 u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan. pl. Zajc.
Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

sjever.hr
19.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.