Now Reading:
Plenković danas slavi svoj šesti premijerski rođendan – Kako ocjenjujete njegov dosadašnji rad na toj poziciji?
Full Article 2 minutes read

Plenković danas slavi svoj šesti premijerski rođendan – Kako ocjenjujete njegov dosadašnji rad na toj poziciji?

Danas Andrej Plenković  slavi svoj šesti premijerski rođendan. Predsjednik Vlade postao je 19. listopada 2016. nakon što su ga zastupnici u Saboru potvrdili većinom glasova, piše Jutarnji list.

Šest premijerskih godina obilježava nakon što je početkom svibnja oborio rekord koji je dotad držao Ivo Sanader, postavši najdugovječniji hrvatski premijer u povijesti.

Veliki korupcijski skandali zbog kojih su morali otići brojni ministri (pogotovo iz njegove prve Vlade), mijenjanje koalicijskih partnera u hodu (HNS umjesto Mosta, u prvom mandatu), velike krize – od pandemije koronavirusa, potresa u Zagrebu, a onda i katastrofe na Baniji; velika (geo)politička, sigurnosna i energetska kriza uzrokovana ruskom invazijom na Ukrajinu, te galopirajuća inflacija – najvažniji su događaji s kojima se Plenković suočavao u svojih šest godina stolovanja u Banskim dvorima.

S druge strane, mirne duše može se pohvaliti da je najzaslužniji za izgradnju LNG terminala na Krku, projekta koji se dokazao strateški iznimno važnim, nakon što je zbog rata u Ukrajini nastupila energetska kriza jer je Europa hitno trebala naći zamjenu za ruski plin.

Na vanjskopolitičkom planu Plenković se solidno snalazio – Hrvatska od 1. siječnja 2023. godine postaje članica Eurozone, a na korak je i do ulaska u Schengen.
Što se domaće političke scene tiče, Plenkovića će se pamtiti kao premijera koji je uspio eutanazirati oporbu, ali i kao predsjednika Vlade koji će zbog katastrofalnog odnosa s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem biti (su)odgovoran za svu štetu koja će nastati iz tog rata kojeg tako strastveno vode dva trenutno najdominantnija hrvatska političara.

sjever.hr/jutarnji.hr
19.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.