Now Reading:
Obnovljena još jedna škola u Međimurju, PŠ Donji Vidovec – Župan Posavec: To je poruka da ulažemo i u najmanje škole jer želimo što bolje uvjete u obrazovanju za sve naše učenike
Full Article 3 minutes read

Obnovljena još jedna škola u Međimurju, PŠ Donji Vidovec – Župan Posavec: To je poruka da ulažemo i u najmanje škole jer želimo što bolje uvjete u obrazovanju za sve naše učenike

Sjajna vijest za stanovnike Općine Donji Vidovec, posebice školarce – obnova zgrade Područne škole Donji Vidovec je završena, čime je učinjen još jedan korak prema krajnjem cilju Međimurske županije, a to je jednosmjenska nastava u svim školama u Međimurju.

U mjesec dana obnovljena je zgrada te rekonstruiran prilaz škole u jednoj od najmanjih općina u Republici Hrvatskoj, naglasio je župan Matija Posavec i dodao da i područne škole i male općine povećavaju broj učenika i ove je školske godine upisano više prvašića nego lani, s tendencijom daljnjeg rasta.

-To je poruka da ulažemo i u najmanje škole s najmanjim brojem učenika jer nam je želja da svi naši učenici u Međimurju imaju što bolje uvjete u obrazovanju. To je korak prema prijavi niza projekata u obrazovanju kojim želimo omogućiti da svaka škola u Međimurju bude u jednosmjenskoj nastavi. To nam je krajnji cilj, a paralelno provodimo investicijske radove u desetak drugih, što osnovnih, što područnih škola – izjavio je župan Posavec.

Istaknuo je i kako u Međimurju nije zatvorena ni jedna područna škola te da svaka od njih i u svom infrastrukturnom i u obrazovnom dijelu ima svoju svrhu.
-Negdje su, kao što je to u Donjem Vidovcu, uz školu i vrtićke skupine, negdje to koriste neke udruge. Pokušavamo racionalno gospodariti tim objektima i osim za nastavu omogućiti ih i za druge aktivnosti koje daju kvalitetu života i motivaciju za ostanak u manjim sredinama – zaključio je župan.

Načelnica Bojana Petrić kazala je da je, kao i u svim ostalim općinama, i u Donjem Vidovcu zabilježen pad broja stanovnika kojih je sada oko 1250, no razloga za optimizam ipak ima.
-U posljednjih nekoliko generacija je od 17 do 19 učenika upisanih u prve razrede, što je iznimno velik rast broja djece u Donjem Vidovcu. Budući da smo mala općina, mnogo nam znači ulaganje u našu školu, stoga od srca zahvaljujemo županu, odnosno Međimurskoj županiji na financijskoj pomoći – izjavila je načelnica Petrić.

Mirjana Ribić, ravnateljica Osnovne škole Donja Dubrava u čijem je sastavu PŠ Donji Vidovec također je zadovoljna činjenicom da je u ovoj područnoj školi evidentno znatno povećanje broja učenika.
-Ove godine ih je 50 i imamo veliki upis prvašića, njih je 19. Nastava se odvija u dvije smjene, u samo dvije učionice, a ovdje je i dječji vrtić. Nadamo se da će novi vrtić biti uskoro izgrađen, kako bismo mogli rekonstruirati školu i prijeći u jednu smjenu – izjavila je Ribić.

Kad je riječ o opremljenosti škole, situacija je prilično dobra, budući da su učionice opremljene pametnim pločama, projektorima, laptopima i tabletima, u čemu je pripomogla Škola za život, no prijeko je potrebno vanjsko uređenje.
-Dogradnja škole je ono što nam je neophodno. Nemamo dvoranu ni prostor za knjižnicu, a potrebno bi bilo i dječje igralište, znači uređenje vanjskog prostora prilagođenog za nastavu sad već većeg broja učenika – zaključila je ravnateljica.

Korak po korak i na red će, sigurni smo, doći i to, samo neka i dalje raste broj učenika i u malim sredinama, što znači da i one imaju razlog nadati se da će se trend pada broja stanovnika zaustaviti, a njihov kraj zaživjeti nekim novim životom, uz puno dječjeg smijeha i radosti.

a.kučić/sjever.hr
19.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.