Now Reading:
Liječnik brutalno napao medicinsku sestru u pedijatrijskoj ordinaciji: „Uhvatio me za vrat i počeo gušiti…”
Full Article 2 minutes read

Liječnik brutalno napao medicinsku sestru u pedijatrijskoj ordinaciji: „Uhvatio me za vrat i počeo gušiti…”

Prošlog petka u pedijatrijskoj ambulanti u Retkovcu brutalno je napadnuta medicinska sestra. Napadač je, da stvar bude gora, liječnik, koji je ondje došao kao otac, po ispričnicu za svoje dijete, prenosi N1.

-Uhvatio me za vrat i počeo gušiti da bi me potom bacio na tlo. Krenuo je prema meni i vjerojatno bi nastavio s napadom, no u tome su ga spriječili očevi djece koja su čekala na red ispred ambulante. Sve to događalo se ispred ambulante, pred našim pacijentima djecom i njihovim roditeljima, kao i pred djetetom i suprugom napadača te slučajnim prolaznicima. Dok su očevi držali napadača uza zid ambulante, ja sam plačući pobjegla u svoju kancelariju i pokušala nazvati policiju – ispričala je napadnuta sestra za Index.

Napad je oštro osudila i Hrvatska komora medicinskih sestara.

-Bilo kakav oblik prijetnji i napada prema medicinskih sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima smatramo nedopustivim i teško zabrinjavajućim. Čuo sam se s našom ozlijeđenom članicom i Komora joj je odmah po prijavi slučaja osigurala pravnu pomoć – rekao je predsjednik HKMS-a, Mario Gazić.

Najnoviji slučaj nasilja nad medicinskom sestrom još jednom potvrđuje zabrinjavajuće podatke o nasilju nad zdravstvenim djelatnicima, iz istraživanja koje je Komora medicinskih sestara provela u svibnju 2018. godine. Čak 89 posto medicinskih sestara je doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu, a 95 posto glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini. Istraživanje je pokazalo i da više od pola ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24, dok 9 posto ima ovu službu samo tijekom noći.

-Podsjetimo, članak 315.a Kaznenog zakona RH za napad na zdravstvenog radnika propisuje kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina – poručili su iz HKSM-a.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika najoštrije je osudila nasilje koje je počinio liječnik, otac pacijenta prema medicinskoj sestri u pedijatrijskoj ambulanti u Zagrebu.

-HUBOL apelira na odgovorne za sigurnost zaposlenih u zdravstvenom sustavu da se angažiraju na stvaranju odgovarajućih okvira zaštite zdravstvenih djelatnika na radnom mjestu – kažu iz HUBOL-a.

www.sjever.hr / n1 / index.hr
19.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.