Now Reading:
Tuheljske Toplice danas su nezaobilazno mjesto svih sladokusaca – doznajte zašto!
Full Article 5 minutes read

Tuheljske Toplice danas su nezaobilazno mjesto svih sladokusaca – doznajte zašto!

Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva “Interslast” koji uvijek privlači pažnju javnosti, ali i sudionika i ove je godine, u svom 11. izdanju u Tuheljskim Toplicama okupio brojne “slatki” stručnjake i natjecatelje.

Naime, bogat program sastoji se od predavanja eminentnih slastičarskih stručnjaka, stručnih radionica (work shops), natjecanja slastičara juniora s područja Alpe Adria i zemalja bivše Jugoslavije, natjecanja slastičara seniora i hobby slastičara, a posebno mjesto zauzima prezentacija izvornih hrvatskih proizvoda na posebnim promo-štandovima. Natjecanje je okupilo 70 ekipa iz cijele Hrvatske, a za natjecanje učenika srednjih slastičarskih, prehrambenih, pekarskih i poljoprivrednih škola Hrvatske i Slovenije prijavljeno je 50 ekipa.

Ovogodišnja zemlja partner je Italija, a kako je istaknula Sandra Di Carlo, direktorica talijanskog Instituta za vanjsku trgovinu događanju su se odazvali kako bi promovirali takozvanu “bijelu umjetnost” odnosno umjetnost slastičarstva, a koja je kako je rekla, jedna niša u agro sektoru koji nosi jednu petinu ukupnog gospodarskog razvoja.

– Danas je ovdje s nama šest talijanskih tvrtki, a ono što je specifično u vezi današnjeg događaja je to što uspjeli dovesti gospodina Federica Anzellottija, koji je jedan od petorice najboljih svjetskih slastičara i koji će ovdje održati dva Master Classa, kako s talijanskim tako i s lokalnim proizvodima – rekla je Sandra Di Carlo dodavši kako su sa svojim znanjem i proizvodima na raspolaganju svim hrvatskim tvrtkama te se nadaju izvrsnoj suradnji.

Činjenica da se jedna tako velika manifestacija održava u Krapinsko – zagorskoj županiji velika je prestiž za ovu županiju, a potvrdio je to i krapinsko – zagorski župan, Željko Kolar.

– Pokušao sam pronaći razlog kako da to opravdam, a jedan je svakako taj što je Krapinsko – zagorska županija najbolja turistička kontinentalna destinacija u Republici Hrvatskoj, a nalazimo se i u najboljem kontinentalnom hotelu u našim sjajnim Tuheljskim Toplicama. Također sve se ovo odvija u regiji koja jedina u Europi ima zaštićen kompletan meni, zagorsku puricu kao glavno jelo, mlince kao prilog, štrukle kao desert te bagremov med – rekao je župan Kolar te dodao kako se trenutno radi na zaštiti autohtonih sorata vina s područja Krapinsko – zagorske županije, a čime bi se zaokružila kompletna ponuda koju nude turistima.

– S ciljem da budemo još bolji i još uspješniji gradimo i Centar kompetentnosti i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, vrijednosti oko 20 milijuna eura, a koji će biti regionalni centar za šest županija u Hrvatskoj i Grad Zagreb. Naime, imamo preko 30 partnera, od gospodarstva pa do visoko obrazovnih ustanova, a cilj nam je stvoriti vrhunski kadar za objekte visoke kategorije – dodao je Kolar.

Kulinarskoj manifestaciji pridružio se i talijanski veleposlanik u Hrvatskoj, Pierfrancesco Sacco koji je tom prilikom naglasio kako je Interslast prigoda da dođu do izražaja hrvatska i talijanska izvrsnost u ovom sektoru slastičarstva i sladoledarstva.

– Kada sam vidio s kojom ljubavi govorite o tipičnim hrvatskim proizvodima ove regije, kada govorite o štruklima, kada govorite o medu, kada sam vidio kako se odnosite prema svemu i koju ljubav u to ulažete, jedino što mi je ostalo da zaključim – pa ja sam skoro doma, ja sam skoro kao i u Italiji – rekao je veleposlanik Sacco.

– Ono što nam je zajedničko i nama Talijanima, i vama Hrvatima je da cijenimo ono što je tipično za određenu regiju. Ne gubimo se po generalizacijama, nije nam važno ono što je općenito, važno nam je ono što je tipično za ovaj kraj i zato gajimo prijateljstvo – dodao je veleposlanik.

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Damir Crleni naglasio je kako se jako puno radi na promociji hrvatske gastronomije kao i gastronomije pojedinih hrvatskih regija.

– Veseli me da ove naše udruge iz županije pridonose razvoju i očuvanju tradicije što slastičarstva, što gastronomije Hrvatske, a posebno me veseli što su ovdje s nama i mladi učenici koji imaju priliku to usvajati i nastaviti čuvati tu tradiciju i dalje. Svi mi u Hrvatskoj trebamo se sve više ponositi s ovime što imamo – poručio je Crleni.

Interslast je događanje koje u svojoj koncepciji preferira i promicanje izvornih slastica pa tako 11 udruga i društava žena iz pet hrvatskih županija prezentira izvorne hrvatske kolače.

– Naši sudionici će danas probati neke kolače koje nikada nisu vidjeli niti kušali, a oni dolaze iz Krapinsko-zagorske županije i iz Podravine. Vrlo je zanimljivo što imamo goste iz Japana, Australije, Izraela, a posebno smo zadovoljni što smo odredili strani žiri koji će ocjenjivati naše domaće pogače i bit će vrlo zanimljivo čuti što oni misle o našim pogačama koje nikad nisu probali – objasnio je Stjepan Odobašić direktor Novinske kuće Robinson iz Zagreba koja je organizator Interslasta.

Pokrovitelj manifestacije i ove je godine Obrtnička komora KZŽ.

– Od 2967 obrtnika imamo 255 obrtnika registriranih za rad u ugostiteljstvu te se nadam da će većina njih pratiti ovogodišnji bogat program. Glavna tema Izvorni slastičarski proizvodi privukla je velik broj prijava za ovogodišnji Interslast te će im sigurno osigurati nova znanja i vještine kojima će podići konkurentnost svojih proizvoda i usluga – zaključio je predsjednik Obrtničke komore KZŽ, Nenad Kučiš.

www.sjever.hr
18.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.