Now Reading:
Revolucija u prikupljanju otpada u Varaždinu: stiže 325 MOLOKA, model naplate bit će pravedniji
Full Article 3 minutes read

Revolucija u prikupljanju otpada u Varaždinu: stiže 325 MOLOKA, model naplate bit će pravedniji

Potpisom ugovora o nabavci i isporuci 325 polupodzmenih spremnika za prikupljanje komunalnog otpada napravljen je prvi korak prema modernom sustavu prikupljanja, ali i metrike prikupljanja otpada u Varaždinu, naglašeno je u utorak u Gradskoj vijećnici.

Ugovor vrijedan 6,8 milijuna kuna s PDV-om potpisali gradonačelnik Neven Bosilj i Marko Brnčić, direktor tvrtke S.T.P. d.o.o koja se već 30 godina bavi poslovima vezanim uz moderne tehnologije, a polupodzmene spremnike u svom asortimanu ima 18 godina.

Brend MOLOK začetnik je tehnologije polopodzemnih spremnika u svijetu, a njihovi kontejneri namijenjeni su zaštiti okoliša, no to nije jedina njihova prednost, što su prepoznali brojni hrvatski gradovi u kojima se već koristi takav model prikupljanja otpada.

-Današnjim potpisom ugovora o isporuci polupodzemnih spremnika počinje jedna revolucija u modelu prikupljanja otpada u Gradu Varaždinu. Oni će se ugraditi na 65 lokacija, a u tijeku je natječaj za dodatnu 31 lokaciju. Nakon toga, sve višestambene objekte u Gradu opskrbit ćemo s ovim polupodzemnim spremnicima tvrtke MOLOK – izjavio je gradonačelnik Bosilj.

Na ovaj se način kreće u novu eru modela prikupljanja otpada u Gradu Varaždinu, dodao je te pojasnio da će se za svakog stanara znati koliko je puta i koliki volumen otpada ubacio jer će svi dobiti svoje digitalne ključeve.
-Rok isporuke je 18 mjeseci, no vjerujem da ćemo do kraja sljedeće godine sve ovo isporučiti, ugraditi i kompletno pripremiti novi sustav. Čistoća je već opremljena voznim parkom koji omogućuje prikupljanje otpada iz polupodzemnih spremnika, tako da neće biti dodatnih troškova – kazao je gradonačelnik.

Na pitanje hoće li biti i manjih računa za građane, Bosilj je odgovorio da vrlo vjerojatno hoće.

-Napravit ćemo novi model koji će biti možda pravedniji od sadašnjeg sustava, no on je u ovom trenutku jedini moguć. Kasnije ćemo korigirati na način da ćemo spustiti fiksnu cijenu, a vidjet ćemo što će biti s varijabilnim dijelom. Oni koji će proizvoditi više otpada plaćat će više, a oni koji će ga proizvoditi manje će i plaćati manje – zaključio je Bosilj.

Od prve instalacije MOLOKA u Hrvatskoj prošlo je 13 godina, a svi gradovi u kojima su kontejneri postavljeni jako su dobro zaživjeli i građani su ih prihvatili, naglasio je Brnčić.
-Ono što je izuzetno dobro je to što se na ovim kontejnerima ništa ne trga, nema nikakvih zavisnih troškova koji bi se eventualno pojavili i kroz 13 godina koliko imamo iskustva kod nas imamo gradove u koje nije investirano niti jedna dodatna kuna u ovakve spremnike – istaknuo je Brničić.
Spremnici rade koristeći sve prirodne resurse, upotrebom gravitacije preše u otpad, temperatura zemlje hladi otpad, objasnio je.
-Ono što je iznimno važno jest da nema nikakvog curenja, nema loših mirisa i kontejneri se prazne s donje strane – naglasio je Brnčić.

Nakon potpisanog ugovora, slijedi postupak utvrđivanja lokacija na kojima će polupodzemni spremnici biti postavljeni, no ono što je bitno jest da će ih dobiti svi višestambeni objekti u Varaždinu. Vrijedi istaknuti i činjenicu da će Varaždin biti jedan od prvih hrvatskih gradova s većom količinom takvih spremnika – ispred nas je jedino Split s 340 kontejnera, što je najveća isporuka polupodzemnih spremnika u povijesti Hrvatske.

a.kučić/sjever.hr
18.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.