Now Reading:
Najvrjednije seoske ruke Varaždinske županije su one gospođe Lonjak iz Vidovca, ovogodišnje dobitnice priznanja “Ženska kreativnost u ruralnom životu”
Full Article 4 minutes read

Najvrjednije seoske ruke Varaždinske županije su one gospođe Lonjak iz Vidovca, ovogodišnje dobitnice priznanja “Ženska kreativnost u ruralnom životu”

U Županijskoj palači Varaždinske županije održana je svečanost dodjele priznanja „Ženska kreativnost u ruralnom životu” Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije koja se dodjeljuje povodom Svjetskog dana seoskih žena.

Povjerenstvo je 7. rujna  objavilo Pozivni natječaj za davanje prijedloga za dodjelu javnog priznanja “Ženska kreativnost u ruralnom životu” za 2022. godinu. Prijedloge su mogli dostaviti: članovi Županijske skupštine, župan, gradonačelnici, načelnici, udruge građana, trgovačka društva, turističke zajednice, vjerske zajednice, radna tijela jedinica lokalne samouprave i druge pravne osobe.

Kriteriji za predlaganje bili su: kreativnost i inovativnost u različitim sferama društvenog života; trajni utjecaj na pojedinca i zajednicu; očuvanje i poštivanje tradicijske baštine i okoliša te iznimna hrabrost i ustrajnost u poboljšanju ruralnog života.

Po objavljenom pozivu zaprimljeni su prijedlozi od 5 predlagatelja za 5 kandidatkinja.

Prijedlozi i predlagatelji bili su sljedeći:

1. Općine Vinica predložila je kandidatkinju: gđu Anicu Matijašec iz Gornjeg Ladanja,
2. Udruga Narcisa- Žene u borbi protiv raka dojke i Udruga “Žene iz centra svijeta” predložili su gđu. Nevenku Špoljarić iz Ludbrega,
3. Općine Vidovec predložila je kandidatkinju gđu. Ivanku Lonjak iz Nedeljanca,
4. Udruga žena općine Sveti Đurđ „Veliko srce“. predložila je dvije kandidatkinje: gđu Anicu Šoltić iz Svetog Đurđa i gđu Davorku Žunko iz Vrbanovca.

Ovogodišnja dobitnica, predsjednica Udruge žena Općine Vidovec, Ivanka Lonjak po priznanje je stigla iz Tuheljskih Toplica gdje se održava Međunarodni kongres slastičarstva INTERSLAST gdje su se predstavili s Vidovečkim gibanikom koji se istaknuo među svim ostalim kolačima na tom natjecanju. Ističe kako joj ova nagrada puno znači te kako uz dobru volju i želju sve uspijeva uskladiti. Ženama koje se još nisu angažirale u svojoj lokalnoj zajednicu poručila je: „Neka smognu hrabrosti i neka krenu”.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec spomenula je kako je dodjela ovih priznanja tradicija koja se provodi od 2006. godine s ciljem senzibilizacije javnosti o ključnim ulogama žena u ruralnom području, a i šire.

-Iako mnoge žene iz ruralnog područja smatraju da njihov rad vidljiv, on je dapače, vidljiv, a to pokazujemo i uručivanjem ovog priznanja. Žene s ruralnog područja daju izniman doprinos, ulažu svoje znanje, vještine i kompetencije, a sve kako bi očuvale tradiciju, baštinu i kulturu i na tome im treba čestitati i od srca zahvaliti – rekla je Zagorec te ovogodišnjoj dobitnici poželjela mnogo uspjeha u daljnjem radu i da svojim primjerom bude motiv i drugim ženama da se aktivnije uključe u rad svoje lokalne zajednice.

Zagorec je dodala kako je primaran cilj Varaždinske županije osnaživanje žena da se posvete cjeloživotnom obrazovanju i aktivnije uključe u poduzetništvo.

– Nažalost, samo 30 posto žena je nositeljica OPG-ova i moramo snažno i kontinuirano raditi na njihovom osnaživanju i čuvanju identiteta i nasljeđa, jer to je neprocjenjivo – poručila je Zagorec.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije Dragica Ratković kazala je kako ovo okupljanje ima za cilj odati priznanje jednoj od mnogih žena koju su jako kreativne, ali nedovoljno vidljive.

– Ovaj natječaj je dobro došao za promociju ruralne žene i za sve aktivnosti koje provode. Vidljiv je napredak što se tiče uključivanja žena u svojim sredinama što dokazuju mnoge udruge žena na području županije. Zato je ovaj natječaj odličan jer svaka sredina prepozna ono nešto najbolje pa je to i prilika da ih nominiraju, a i za budućnost svih drugih žena da se uključe i promoviraju ne samo svoje znanje i vještine koje pokazuju same svojim rukama, nego i općenito njihov doprinos očuvanju tradicije i baštine – poručila je Ratković te dodala kako se žene moraju sve više uključivati i u JLS i javni život s obzirom da je, kako je navela, od 128 gradova samo 17 gradonačelnica.

Ratković naglašava kako je konkurencija ove godine bila uistinu velika.

-Izbor najbolje nije bio lagan, jer sve su najbolje. Razmišljali smo razdvojiti to po kategorijama, međutim previše ih je i teško da bi sve mogli uključiti stoga je bolje ovako objedinjeno da ne bi nekoga isključili – zaključila je Ratković.

abrkic/sjever.hr
18.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.