Now Reading:
Jedinstvenom radionicom u Dvoru Veliki Tabor obilježeni Dani europske baštine
Full Article 2 minutes read

Jedinstvenom radionicom u Dvoru Veliki Tabor obilježeni Dani europske baštine

Na dostojan način, slikajući portret Veronike iz kapele sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom, obilježeni su u Dvoru Veliki Tabor, Dani europske baštine i dan Veronikine smrti, 17. listopada.

Rijetku je prigodu iskušavanja načina slikanja u mokroj žbuci imalo 19 sudionika radionice zidnoga slikarstva koja je organizirana u suradnji s konzervatorom – restauratorom Matijom Deakom iz Hrvatskog konzervatorskog zavoda.

Matija Deak je najprije održao kratko predavanje o povijesti i tehnikama zidnoga slikarstva, a potom se prionulo poslu na već ranije pripremljenim podlogama koje su bile “zid u horizontalnom položaju”.

Radionicu je osmislila i organizirala muzejska pedagoginja Kristina Pavlović, a dio “fresko slikara” bili su učenici iz Osnovne škole Đure Prejca Desinić i Osnovne škole Josipa Broza Kumrovec predvođeni učiteljicama likovne kulture i hrvatskog jezika. Kako je postojala mogućnost i za uključivanje ostalih posjetitelja, nekoliko sudionica odrasle dobi priuštilo si je jedinstveno iskustvo.

– Posebna zahvala ide učiteljici likovne kulture iz OŠ Desinić, Boženi Lacković jer je bila “ruka i oko” jednoj slijepoj polaznici radionice. S obzirom na veliki interes velikotaborskih posjetitelja planira se organizirati još nekoliko radionica zidnoga slikarstva – poručili su iz Dvora Veliki Tabor.

www.sjever.hr

18.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.