Now Reading:
Ivančanima darovano 100 stabalaca kloniranih lipa – zbog velikog interesa, akcija će se uskoro nastaviti
Full Article 2 minutes read

Ivančanima darovano 100 stabalaca kloniranih lipa – zbog velikog interesa, akcija će se uskoro nastaviti

U subotu je predbilježenim građanima Ivanca podijeljeno 100 mladih stabalaca klonirane lipe, proizvedenih u rasadniku Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom.

Proizvodnju klonova naručio je Grad Ivanec, koji ih već nekoliko godina uzastopce poklanja građanima koji su ih voljni zasaditi na svojim imanjima i tako ovo jedinstveno stablo sačuvati za budućnost.

Lipe su građanima podijelili zamjenik gradonačelnika Marko Friščić i zaposlenici Poslovne zone Ivanec s direktoricom Lanom Labaš. Na štandu postavljenim kod stare lipe, oni su građanima ujedno uručili i certifikat o podrijetlu, kao potvrdu da je riječ o originalnom klonu, te prigodnu platnenu torbu s logom Ivanca kao Planinarskog grada (kao prilog promicanju ekoloških torbi za višekratnu uporabu, a sve u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja).

Sve mlade lipe nose genetski zapis matičnog stabla, što znači da je svako drvce staro više od 600 godina. A to znači da pamti“ davne dane kada je, prema starim kronikama, originalna lipa zasađena prilikom preuzimanja Starog grada od strane viteškog reda ivanovaca.

Zbog velikog interesa brojnih ljudi koji su svraćali na štand i koji već zovu kako bi se predbilježili za svoje stabalce, Grad će s ovom akcijom nastaviti i dalje, a sve u cilju da se ivanečki drevni svjedok povijesti trajno sačuva za budućnost. Ali i da jednog dana, kada stabalca porastu, njihov cvijet bude prvorazredna ispaša za pčele.

sjever.hr/ivanec.hr
18.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.