Now Reading:
FOTO Iz zadimljene škole u Murskom Središću učenici uspješno spašeni!
Full Article 3 minutes read

FOTO Iz zadimljene škole u Murskom Središću učenici uspješno spašeni!

Na lokaciji Osnovne škole Mursko Središće, u ponedjeljak 17. listopada 2022. godine s početkom u 10:15 sati održana je vježba Civilne zaštite po nazivom „POTRES 2022“.

U vježbi su sudjelovali gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, ravnatelj Osnovne škole Mursko Središće Elvis Šarić, Stožer civilne zaštite Grada Mursko Središće, operativne snage sustava civilne zaštite i žurne službe, Služba civilne zaštite Čakovec, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije, Javna vatrogasna postrojba Čakovec, DVD Mursko Središće, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, HGSS stanica Čakovec te Policijska postaja Mursko Središće.

Cilj provođenja vježbe je praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja Osnovne škole Mursko Središće i spašavanje učenika i zaposlenika u slučaju mogućeg potresa i požara. Osim osposobljenosti djelatnika i učenika osnovne škole za postupanje u slučaju izvanrednih situacija i valjanosti predviđenih pravaca evakuacije, cilj je bio i osigurati djelotvornu primjenu planova i protokola djelovanja, uskladiti djelovanje svih subjekata odgovornih za provođenje intervencija operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi.

U ponedjeljak 17. listopada 2022. godine u prijepodnevnim satima u Gradu Mursko Središće dogodio se potres i izazvao materijalnu štetu u vidu urušavanja zgrade Osnovne škole Mursko Središće s popratnom pojavom – požarom u kotlovnici osnovne škole.

U trenutku potresa učenici i djelatnici škole sakrili su se ispod stolova, štokova vrata ili uz nosive zidove te su mirno pričekali prestanak potresa, a nakon toga uslijedila je evakuacija. U što kraćem roku djelatnici škole evakuirali su učenike iz prostora Osnovne škole, te nakon brojanja i provjere brojnog stanja učenika i djelatnika utvrđuje se da nedostaje šest učenika i jedan djelatnik Osnovne škole. Vatrogasne snage izvršile su unutarnju navalu, krenule u gašenje požara i pronašle šest učenika škole, iznijele ih van i predale djelatnicima zavoda za Hitnu medicinu koji su izvršili medicinsku trijažu. Definirana je zelena trijažna kategorija svih šest učenika.

HGSS Stanica Čakovec u potrazi za sedmom osobom, izvršila je pretragu objekta s potražnim psom, pronašli su tu sedmu osobu (djelatnika škole) i zbog nemogućnosti izlaska iz objekta spustile su ju „Tirolskom prečom“. Djelatnici zavoda za Hitnu medicinu nakon izvršene medicinske trijaže, šest lakše povrijeđenih osoba predaju ekipi GDCK Čakovec, a sedmoj osobi (crvena trijažna kategorija) zbog težine ozljede odmah su pružili neodgodivu hitnu medicinsku skrb te je izvršen hitan transport u Opću bolnicu Čakovec. Unesrećena osoba imala je ozljedu glave sa sumnjom na moždano krvarenje.

HGSS Stanica Čakovec snimanjem iz zraka – „Dronom“ utvrdila je stupanj oštećenja objekta-škole.

Vježba je uspješno odrađena sukladno planiranim aktivnostima i u vremenski zadanim rokovima.

Nakon završetka same vježbe u Osnovnoj školi Mursko Središće provedena je inicijalna analiza i ocjena vježbe. Analiza vježbe pokazala je da su svi sudionici vježbe osposobljeni reagirati na izvanredne događaje, i to sve u svrhu podizanja razine osposobljenosti operativnih snaga sustava civilne zaštite te drugih sudionika u sustavu civilne zaštite, podizanje spremnosti, obučenosti, opremljenosti i koordinacije sustava civilne zaštite u slučaju većih intervencija. Po završetku vježbe, školske kuharice su za okrjepu za sve sudionike spasilačke službe pripremile odličan vojnički grah.

sjever.hr/mursko-sredisce.hr
18.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.