Now Reading:
Udruga Europa Donna Krapina obilježila mjesec borbe protiv raka dojke; U 2020. godini od raka dojke umrle su 722 žene od kojih 21 u KZŽ, a ranim otkrivanje izlječiv je u 90% slučajeva
Full Article 4 minutes read

Udruga Europa Donna Krapina obilježila mjesec borbe protiv raka dojke; U 2020. godini od raka dojke umrle su 722 žene od kojih 21 u KZŽ, a ranim otkrivanje izlječiv je u 90% slučajeva

Sredinom listopada, mjeseca borbe protiv raka dojke, članovi i članice Udruge Europa Donna i djelatnici Krapinsko-zagorske županije u ponedjeljak su se okupili s ciljem najave 20. obljetnice djelovanja Udruge, ali i kako bi istaknuli odličnu suradnju između Udruge i Županije.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar smatra da je izuzetno bitno da se sama bolest dijagnosticira u njenom začetku budući statistike pokazuju da je u tom slučaju mogućnost izlječenja bolesti 90-postotna. Kaže da bi upravo to trebala biti najveća motivacija ženama da kada dobiju poziv na kućnu adresu da se odazovu na pregled jer one tada same, napomenuo je župan, odlučuje o svom zdravlju.

-Takvu mogućnost koja se pruža treba iskoristiti i prihvatiti s obje ruke – kazao je Kolar te dodao da u KZŽ dvije zdravstvene ustanove rade tu uslugu. Dodao je i kako je KZŽ po odazivu na preventivne preglede iznad prosjeka Hrvatske, a po broju smrtnih slučaja od te bolesti, na sreću, ispod nacionalnog prosjeka.

Što se tiče same Županije Kolar je najavio daljnje promotivne i javne akcije koje će kod žena buditi svijest o nužnosti preventivnih pregleda.

Čestitavši udruzi 20. rođendan, zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek napomenula je kako Udruga Europa Donna već 20 godina izuzetno brine o svim oboljelima od raka dojke, a prije svega na preventivni način.

-Svih 20 godina educiraju, informiraju i upozoravaju žene o onome što je najvažnije, preventivnom pregledu – rekla je Petek.

Tako je bilo i ove godine kada se Županija uključila u obilježavanje mjeseca borbe protiv raka dojke, ali i obilježavanje rođendana Udruge.

Od raka dojke u 2020. godini u Republici Hrvatskoj umrle su 722 žene, a u Krapinsko-zagorskoj županiji 21 žena što predstavlja 33 umrle žene na 100.000 stanovnika. To je, bez obzira na sve akcije koje se provode, još uvijek puno – kazala je Petek.

Podsjetila je i kako je rak dojke najčešći oblik zloćudne bolesti žena u Hrvatskoj, a što se tiče smrtnosti, on je na trećem mjestu.

-Od 2006. godine postoji Nacionalni program prevencije raka dojke u koji su uključene žene od 50 do 60 godina života, a cilj je smanjiti smrtnost od raka dojke za 25 posto, uz preduvjet da se 70 posto žena odazove preventivnom programu – naglasila je Petek.

Europa Donna je udruga koja djeluje od 2002. godine, a 2015. godine registrirana kao samostalna udruga protiv raka dojke koja djeluje na području Krapinsko-zagorske županije.

Kako nam je rekla dopredsjednica Udruge Europa Donna Krapina Jasna Buconjić Udruga od samoga početka djeluje preventivno na način da želi senzibilizirati žensku populaciju da zdravlje treba čuvati, da treba raditi preventivne preglede i da se odazovu na svaku akciju za prevenciju.

-U početku je to bila mamografija, a sada je ultrazvučni pregled s obzirom da je struka rekla da je ultrazvučni pregled za mlađe žene prava prevencija i samopregled dojke – kazala je Buconjić dodavši kako je i današnja akcija s ciljem da bi upozorili javnost na problem raka dojke i na veliku važnost njenog ranog otkrivanja kada je u preko 90% slučajeva potpuno izlječiv.

msopek/sjever.hr 17.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.