Now Reading:
Povodom Svjetskog dana oživljavanja: Krapinski srednjoškolci učili kako pravilno izvesti postupak reanimacije – pridružila im se i zamjenica župana Petek
Full Article 4 minutes read

Povodom Svjetskog dana oživljavanja: Krapinski srednjoškolci učili kako pravilno izvesti postupak reanimacije – pridružila im se i zamjenica župana Petek

Povodom Svjetskog dana oživljavanja koji se obilježava 16. listopada, u Srednjoj školi Krapina u ponedjeljak je od strane tima hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, učenicima prezentirano na koji način se provode osnovne mjere održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora u slučaju iznenadnog srčanog zastoja, odnosno kako pravilno izvesti postupak reanimacije.

Naime, kako je učenicima objasnio Draženko Šaić, dispečer na Zavodu za hitnu medicinu KZŽ, intervencijom unutar tri do pet minuta od trenutka zastoja srca mogućnost preživljavanja povećava se na više od 50 posto, stoga je ključno da s postupkom oživljavanja započnu neposredni očevici.

– Danas smo ovdje učenicima prikazali scenarij osobe bez svijesti koja ne diše i kako takvoj osobi pružiti pomoć. Objašnjeno im je kako je kao prvo bitna procjena sigurnosti za spašavatelja, za žrtvu i za okolinu, a zatim slijedi provjera da li je čovjek pri svijesti. Nakon toga pristupi se čovjeku i prodrma ga se, glasno ga se pozove i ako nema odgovora, trebamo potražiti pomoć prve osobe koju zateknemo. Zatim ide provjera disanja koju provodimo tako da stavimo jednu ruku na čelo, drugu ispod brade, zabaci se glava i provjerava se disanje. Ako je žrtva bez svijesti i ne diše, pristupamo oživljavanju – pojasnio je Šaić dodavši kako se radi o postupcima koji su krucijalni za preživljavanje osoba bez svijesti.

U Republici Hrvatskoj godišnje 9.000 osoba umire od iznenadnog srčanog udara te kako je naglasio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ, Krešimir Božić bitno je osvijestiti građane na važnost rano započete reanimacije i pružanja osnovnih mjera održavanja života.

Četiri su ključna koraka u lancu preživljavanja, među kojima, zvanje hitne medicinske pomoći, započinjanje postupaka oživljavanja, uporaba vanjskog automatskog defibrilatora te pravodoban dolazak hitne. Zavod za hitnu medicinu ove je godine kod 87 osoba započeo oživljavanje, a uspješnost je bila u 22 posto. Samo u 30 posto slučajeva reanimacija je započeta prije dolaska hitne – rekao je Božić te objasnio kako u sklopu Nacionalnog programa rane defibrilacije Zavod provodi edukaciju laika.

– Dosad smo educirali oko 200 ljudi, a mreža automatskih vanjskih defibrilatora u Krapinsko-zagorskoj županiji smješteno je na 11 lokacija. Od 30 posto oživljavanja koje su započeli laici preživjelo je petero ljudi. Upravo to dokazuje koliko su laici bitni, a čim nazovu broj 194, naši zaposlenici daju im upute na koji način provesti postupak oživljavanja do dolaska hitne pomoći – rekao je Božić.

Događanju se odazvala i zamjenica krapinsko – zagorskog župana, Jasna Petek te izrazila zadovoljstvo što Zavod za hitnu medicinu KZŽ ponovo dolazi k ljudima, s još jednom edukativnom akcijom.

– Izuzetno je važno nama laicima objasniti što možemo učiniti u ovakvim kritičnim, fatalnim situacijama u kojima je prva pomoć od izuzetne važnosti za samopreživljavanje unesrećenog. Da nas ne uhvati panika, jako je dobro znati što činiti, a danas se ovdje imaju priliku s postupkom oživljavanja upoznati mladi ljudi. Djelatnici Zavoda pokazali su svoje znanje i vještine i nadam se da će to biti na korist svima nama – izjavila je Petek.

Dodala je i kako KZŽ već nekoliko godina sufinancira dva tima T1 te tim financiranjem, koje se na godišnjoj razini popelo na nešto manje od 3 milijuna kuna, KZŽ ima najbolju mrežu Hitne u Hrvatskoj.

– Dolazak interventne ekipe na mjesto događaja je unutar “zlatnih” 20 minuta, odnosno maksimum je 16, 17 minuta, što predstavlja puno veće šanse za preživljavanje unesrećenih – zaključila je Petek.

jmiklauzic/www.sjever.hr
17.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.